Sleep Mode

Aceasta intrebare cu privire la cea mai buna metoda de a utiliza sau, mai bine spus, de a tine laptopul atunci cand nu este efectiv in uz, este una destul de complicata. Principala problema care se ridic aici este legata de consumul de energie electrica.

Modul Sleep

Modul Sleep al computerului este starea in care laptopul intra in mod automat daca nu mai este utilizat o anumita perioada de timp. Sleep inseamna ca toate ferestrele deschise și starea lor curenta sunt salvate în memoria RAM a PC-ului, astfel încât, atunci când deschizi capacul laptop-ului sau misti mouse-ul pe desktop, ele vor fi asa cum le-ai lasat înainte sa pleci.

Timpul necesar pentru a aduce totul la viață durează doar o secundă sau două. În cazul în care bateria se apropie de epuizare sau chiar se termina în timp ce laptopul se afla in în modul Sleep, PC-ul va salva automat totul pe hard disk și se va relua cand este conectat din nou la curent.

Modul sleep este utilizat si pentru faptul ca acesta folosește mai puțină energie, ceea ce este important pentru laptop-urile și tabletele care rulează pe baterii, dar si pentru cei ce se preocupa cu privire la factura lunară la curent electric.

Modul sleep este cel mai potrivit pentru momentele în care nu veti fi departe de PC pentru mult timp. Acest lucru înseamnă că puteti face alte activități precum sa luati masa ori sa faceti o scurta plimbare stiind ca in momentul in care reveniti la laptop va veti apuca imediat de treaba de acolo de unde ati lasat-o.

Shut Down

Shut down sau oprirea efectiva a laptopului este cea care permite maximul de economie a energiei, fie ea sub forma bateriei sau a celei din retea. Dezavantajul este ca, inainte de a da shut down trebuie oprite toate programele si inchise toate ferestrele, astfel ca in momentul in care il reporniti nu va veti putea apuca imediat de lucru. Mai mult de atat, si pornirea efectiva si lansarea Windows-ului dureaza mai mult.

Fiecare dintre aceste optiuni are avantajele sale. Pentru a economisi bateria sau curentul electric este bine insa ca un laptop sa fie optimizat din acest punct de vedere. Astfel, din setarile sistemului de operare (Windows in general) se poate seta rapid modul Sleep care sa stabileasca durata de timp dupa care acel laptop va intra in repaus. In functie de preferinte, modul Sleep se poate activa dupa 15 minute de exemplu, dar si la închiderea clapetei.