cat consuma un calculator

Cat curent consuma calculatorul meu?

Un calculator (computer) reprezinta si el, in sine, un aparat electronic si deci este un consumator de energie electrica. Cum facturile se strang si banii se duc tot mai mult pe plata curentului, a gazelor si a intretinerii, se pune si problema economisirii si reducerii consumului de energie, inclusiv in cazul calculatoarelor.

Cat curent consuma un calculator?

Asa cum va asteptati, raspunsul nu este unul simplu si rapid. Calculul trebuie sa tina cont de numerosi factori ce pot influenta consumul. Exista o mare diferenta intre un laptop si un computer de tip desktop.

Astfel, un desktop este format din mai multe elemente separate ce consuma curent in mod independent. Unitatea centrala consuma cea mai mare parte din valoarea totala, procesorul si ventilatorul intern fiind cele care folosesc curent in mod diferit in functie de nivelul de utilizare.

Altfel spus, nivelul de curent electric consumat creste o data cu procesele pe care le indeplineste calculatorul. Asadar, un calculator pornit dar care nu are nici o fereastra activa si nu lucreaza sau descarca ceva va consuma mai putin decat unul care ruleaza mai multe programe, descarca filme de pe internet si  este folosit in acelasi timp pentru un joc.

Pe langa unitatea centrala, la un desktop monitorul si boxele consuma la randul lor curent electric, de asemenea in functie de utilizare (gradul de iluminarea a monitorului de ex.)

Un laptop consuma mult mai putin curent, asta pentru ca toate componentele sale sunt mai mici si mai bine optimizate in acest sens.

Este important de stiut faptul ca acest consum de energie electrica poate fi influentat si de felul cum este ingrijit un laptop si de felul cum este optimizata alocarea de resurse in cadrul lui.

Pentru a sti cat consuma un laptop se poate efectua o testare a procesorului. Aceasta testare este obligatorie in cazul in care laptopul nu functioneaza corespunzator, dar si dupa ce se intervine asupra procesorului. Prin efectuarea de astfel de teste de performanta, stabilitate si temperatura se pot obtine date valoroase asupra tensiunii consumate, a temperaturii maxime in care lucreaza,  temperaturile si stabilitatea pe fiecare nucleu in parte.

Pentru ca un calculator sa consume mai putin curent electric se pot lua cateva masuri precum: mentinerea in functiune doar atunci cand este utilizat, in restul timpului putandu-se opri cu totul, inclusiv monitorul si boxele, curatarea periodica de praf, repararea imediata a defectiunilor de functionare, inclusiv cabluri sau mufe, optimizarea componentelor si a programelor (sofware), etc.

Citeste si

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Pentru mulți dintre noi, productivitatea la birou sau acasă crește semnificativ atunci când folosim mai multe monitoare. Configurarea unui setup cu două sau mai multe monitoare poate îmbunătăți eficiența și poate oferi o experiență de lucru mai confortabilă și organizată. Iată cum poți configura mai multe monitoare pentru un calculator desktop și ce echipamente sunt […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj