laptopul merge greu

LAPTOPUL MERGE GREU? Iata 8 solutii SIMPLE ca sa fie MAI RAPID

De ce merge greu laptopul? Cauze si solutii!

Motivele pentru care laptopul poate avea o viteza de raspuns mica (dam click pe un program si bem jumatate de ceasca de cafea pana se deschide) se impart in doua mari categorii: software si hardware.

In categoria software intra un sistem de operare prea avansat pentru performantele laptopului, prea multe programe ce ruleaza simultan, un program antivirus care consuma mult din memoria ram, programe instalate accidental care pornesc odata cu sistemul de operare, procese inutile ale sistemului de operare ce ruleaza in background utilizand resursele procesorului si a memoriei ram.

Pe de alta parte, in categoria hardware intra anumite componente alea laptop-ului ce sunt direct raspunzatoare cu performanta acestuia si anume: hard disk, memorie ram, procesor.

Daca constati ca laptopul tau merge greu indiferent ca folosesti un sistem de operare windows 7, 8 sau 10, iata cateva informatii foarte utile ce te pot ajuta sa rezolvi aceasta problema sau cel putin sa ii cunosti cauza.

Verifica integritatea si viteza de transfer a hard disk-ului

Hard disk-ul este memoria interna a laptopului, daca hard disk-ul are probleme, (sectoare slabe sau bad-uri) indiferent cat de performant este laptop-ul, acesta va merge greu precum un Pentium 4.

Hard disk-urile se defecteaza foarte usor si cel mai des din cauza socurilor, iar datorita faptului ca laptop-ul este mobil, toata ziua fiind mutat de colo-colo, in timp apar sectoarele defecte pe hard disk iar laptopul se va incarca greu.

Principala cauza pentru care laptopul tau se poate misca greu in windows este hard disk-ul lent, iata cum poti verifica simplu si rapid in ce stare se afla hard disk-ul laptop-ului tau.

 

Instalare soft verificare hard disk CrystalDiskMark’s

Acceseaza link-ul urmator si efectueaza click pe versiunea .EXE de sub Standard Edition (click pentru a descarca programul).

Dupa ce s-a instalat programul, acceseaza iconita acestuia de pe desktop. Programul va efectua singur o verificare rapida a hard disk-ului si iti va indica starea generala prin butonul din stanga sus (in cazul exemplului, butonul verde „Atentie”), iar in functie de acesta vei sti in mare daca hard disk-ul este motivul pentru care laptop-ul tau se incarca greu.

Acest program este unul simplu care iti va spune in mare si intr-o varianta simpla starea hard disk-ului, pentru o verificare mai amanuntita si exacta  exista alte programe mai greu de instalat si de utilizat (hiren, victoria, HDD tunes) sau poti oricand apela la un service de laptop-uri pentru o diagnosticare a echipamentului.

Daca esti curios sa afli mai multe detalii despre programe mai avansate de verificare a hard disk-ului, le poti descarca accesand link-urile de mai jos:

Upgrade memorie RAM

Pentru a rula decent orice sistem de operare, un laptop necesita un minim de 4GB RAM.

Laptop-urile de obicei au 2 sloturi de memorie ram pe placa de baza, iar fiecare slot suporta un modul de 2GB, 4GB sau 8GB ram in functie de modelul laptop-ului. Pentru a avea acces la sloturile de ram, unele laptop-uri au un capac situat in bottom case (partea de carcasa care vine pe masa) iar alte laptop-uri necesita dezmembrarea completa a laptop-ului.

Daca laptop-ul tau se misca greu si banuiesti ca nu ar avea suficienta memorie ram, o modalitate simpla pentru a vedea cata cantitate de memorie ram are este direct din sistemul de operare.

Iata cum poti proceda:

  • Click dreapta pe My Computer -> click pe Properties,  in fereastra ce s-a deschis, ai sa vezi detalii despre versiunea sistemului de operare, procesor si memorie ram.

Upgrade la hard disk SSD

Hard disk-urile SSD reprezinta poate cel mai bun upgrade pe care il poti aduce laptop-ului tau daca acesta se misca greu in Windows. Efectiv o sa-i dubleze, tripleze viteza de raspuns, toate programele or sa se deschida aproape instant dupa ce dai click pe acestea, sistemul de operare o sa se incarce de cel putin 5 ori mai rapid, practic merita toti banii investitia intr-un hard disk SSD.

Inainte sa achizitionezi un hard disk SSD, consulta speficatiile tehnice ale laptop-ului sau un specialist dintr-un service de laptop pentru a te indruma ce tip de SSD sa cumperi pentru ca si acestea sunt de mai multe feluri si anume:

  • SSD pe slot S-ATA
  • SSD pe slot M-SATA
  • SSD pe slot M.2

SSD-urile cele mai accesibile la pret, de obicei au un spatiu de stocare mai mic decat un hard disk normal (120gb-250GB) iar cei care au nevoie si de viteza si de spatiu de stocare, aleg varianta de upgrade la SSD si mutarea hard disk-ului in locul unitatii optice, astfel laptop-ul tau va fi dotat cu un SSD pentru sistemul de operare si programe si un hard disk normal pentru spatiul de stocare mai mare.

Montarea hard disk-ului in locul unitatii optice se face cu ajutorul unui caddy special conceput pentru acest lucru, este simplu de montat, accesibil ca pret si stabil in timp.

Reinstalarea sistemului de operare

Sunt foarte multe cazuri in care clientii aduc laptop-ul in service pe motiv ca se incarca greu in windows, se incarca greu cand intra pe internet, cand acceseaza orice program.

In urma diagnosticarii, laptop-ul din punct de vedere hardware nu are nici o problema, la teste hard disk-ul este in regula, memoria ram nu are erori, nu se supraincalzeste procesorul si cu toate acestea, laptop se incarca foarte greu orice ai vrea sa lucrezi.

In aceasta situatie, reinstalarea sistemului de operare este solutia.

Daca ai prea multe programe instalate iar instalarea unui nou Windows te-ar pune in dificultate cu reinstalarea acelor programe, exista si varianta de optimizare a sistemului de operare care nu este atat de eficienta precum o proaspata instalare a windows-ului dar cateodata rezultatele pot fi multumitoare.

Pentru a pastra sistemul de operare cat mai curat, in timp incearca sa ti cont de urmatoarele sfaturi:

Defragmentare hard disk

  • Ruleaza macar o data pe saptamana o defragmentare a hard disk-ului (click Start -> All Programs -> Administrative tools -> Defragment and optimize drives)

Curatare registrii cu softul CCleaner

  • Instaleaza si ruleaza macar o data pe luna un program de curatare si reparare registri precum CCleaner (il poti descarca de aici)

Dezinstaleaza programe inutile

  • Evita sa instalezi programe de care nu ai nevoie sau daca deja au fost instalate, dezinstaleaza-le (Control Panel -> Remove programs)

Configureaza secventa de pornire a windows-ului

  • Configureaza secventa de pornire a sistemului de operare astfel incat atunci cand porneste Windows-ul, sa porneasca doar programele strict necesare. Atentie, configurarea secventei de pornire necesita cunostiinte avansate, oprirea anumitor procese poate cauza instabilitatea sistemului de operare (click butonul START -> Run -> scrie MSConfig -> tabul Startup)

Citeste si

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Pentru mulți dintre noi, productivitatea la birou sau acasă crește semnificativ atunci când folosim mai multe monitoare. Configurarea unui setup cu două sau mai multe monitoare poate îmbunătăți eficiența și poate oferi o experiență de lucru mai confortabilă și organizată. Iată cum poți configura mai multe monitoare pentru un calculator desktop și ce echipamente sunt […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj