Southbridge

Ce este cipul northbridge sau southbridge? Cum se poate repara?

Desi nu multi au auzit de acesti termeni si chiar si mai putini stiu la ce folosesc si reprezinta,  cipurile northbridge si southbridge sunt componente de baza ale unui computer, destul de sensibile si mai ales greu de reparat, dar nu imposibil.

Ce sunt insa aceste cipuri?

Cu totii am auzit de placa de baza. Ea este piesa la care se conecteaza toate componentele unui computer, atat cele interne cat si cele externe. Astfel, ea coordoneaza activitatea acestora, fie ca vorbim de  procesor, hard-disc, placi de expansiune sau alte asemenea elemente. Aceasta placa cu circuite are ca si componenta principala un ansamblu de microcircuite numit chipset. Functia acestuia este de realizare si optimizare a transferului de date între diferitele componente.

ChipsetChipsetul unei placi de baza contine de regula doua cipuri:

  • NorthBridge – care este responsabil cu transferul de date de la si catre procesor, memorie, placa video AGP sau PCI Express.
  • SouthBridge – care este responsabil cu transferul de date de la si catre hard disk, unitati optice, alte placi de expansiune, USB, periferice seriale, paralele.

Desi fizic sunt separate, acestea comunica între ele prin magistrale de mare viteza, ce poarta diferite nume în functie de producatorul procesorului (V-Link, HyperStreaming, HyperTransport). Exista si placi de baza ce integreaza într-un singur cip perechea NorthBridge – SouthBridge.

Pentru a repara o placa de baza la care au aparut defecte pe aceste componente exista doua metode de reparare: Reheat sau Reballing.

Prima presupune tratarea termica a suprafetei placii de baza in speranta ca aliajul de lipire se va topi si se va relipi pe pad-ul de contact.

Reballing consta in inlocuirea bilelor de contact de pe chip-ul BGA si replantarea acestuia pe placa de baza.

site-reballing-bga

Atunci cand aceste cipuri au o defectiune sau trebuie umblat la ele situatia este destul de sensibila pentru ca si componentele sunt foarte fine si necesita multa indemanare, pricepere, rabdare, cunostinte avansate in domeniu si nu in ultimul rand ustensilele potrivite.

O interventie de reparatie pe placa de baza se face intr-un laborator specializat. Fiecare dintre aceste cipuri este lipit în felul sau de placa de baza printr-un sistem special, si anume o matrice cu un fel de bilute fine.

 

Pentru a prinde aceste cipuri de placa de baza in sine se realizeaza prin sudare. Sudarea cipurilor northbridge si southbridge se face numai cu o statie de lipit la inflarosu conform standardelor RoHS. Procesul este unul mai amplu, ce presupune desprinderea cipului north, cipului south sau cipului video  de pe placa, curatarea bilutelor de pe placa, refacerea placii cu bile noi si reatasarea cipurilor la placa de baza.

 

 

Citeste si

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

Laptopurile sunt dispozitive portabile indispensabile în viața noastră cotidiană. Cu toate acestea, sunt susceptibile de a suferi unele probleme, iar una dintre cele mai frecvente este deteriorarea imaginii atunci când miști ecranul. În acest articol, vom explora posibilele cauze ale acestui fenomen și soluțiile disponibile în cazul în care întâmpinați o astfel de problemă. În […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj

[contact-form-7 404 "Not Found"]