Ce posibilitati de upgrade am la laptopul vechi?
Un laptop poate beneficia de un upgrade destul de simplu, asta daca stii ce anume vrei sa obtii de la el.
Un upgrade este cea mai buna solutie pentru a creste performantele si pentru a prelungi durata de viata a unui laptop, si asta cu un cost mult mai mic. Pentru a cumpara un computer nou este nevoie de o investitie mai mare, care nu se justifica daca cel vechi functioneaza bine si nu are probleme.
Un upgrade de laptop presupune imbunatatirea performantelor acestuia prin inlocuirea unor componente cu altele de generatie noua, mai puternice. Astfel, poti inlocui hard-ul si memoria RAM cu unele bazate pe tehnologii noi, dar poti face si un upgrade al sistemului de operare.
Schimba HDD-ul
HDD sau Hard Disk Drive este spatiul pe care sunt instalate toate programele si sunt salvate toate fisierele tale, si de performantele acestuia depinde si viteza cu care acestea se incarca. Daca ai un hard de 250 GB, atunci este normal ca laptopul sa fie lent si sa dureze mult pana porneste, spre exemplu. Poti inlocui vechiul HDD cu unul mai nou, cu o capacitate mai mare, sau cu un SSD. Un HDD nou se va misca aproape la fel ca cel vechi, doar ca ai mai mult spatiu de stocare, lucru ce nu te ajuta foarte mult daca vrei sa lucrezi cu programe diverse. Un SSD este mult mai rapid decat HDD-ul, toate programele si fisierele incarcandu-se asa cum iti doresti.
Pretul acestuia din urma este mai mare, insa este o investitie de durata, care oricum nu se compara cu cea reprezentata de cumpararea unui laptop nou. In plus, vechiul HDD poate fi utilizat ca memorie externa, pentru filme sau poze.
Upgrade de RAM
Memoria RAM este si ea esentiala, caci aici sunt incarcate toate informatiile accesate in timpul utilizarii computerului respectiv. Cu alte cuvinte, pentru ca totul trece prin aceasta memorie RAM, capacitatea ei de stocare si rapiditatea acesteia influenteaza in mod direct performantele calculatorului. Daca memoria RAM disponibila este prea mica, acest lucru va duce in mod automat la o functionare nesatisfacatoare a laptopului.
Un upgrade de RAM inseamna inlocuirea placutelor (daca acestea sunt individuale) sau suplimentarea lor prin adaugarea de noi componente care sa corespunda ca frecventa si latenta.
Upgrade de sistem de operare
Sistemul de operare – de regula Windows – poate scoate cele mai bune performante dintr-o componenta hardware, deci este indicat sa faci pasul spre un Windows 8 sau 10, daca nu il ai deja instalat.