hdd ssd

SSD vs HDD

Daca esti in pozitia in care iti construiesti un computer sau vrei sa iti faci un upgrade la desktop, atunci una dintre problemele majore de care te lovesti acum este legata de tipul de hard disk-ul pe care sa-l folosesti: noul SSD sau clasicul HDD.

Care este mai bun intre cele doua? Aceasta apreciere ramane la latitudinea fiecaruia, in functie de nevoile pe care le are, de preferinte si nu in ultimul rand de buget.

SSD este prescurtarea de la Solid State Drive si reprezinta o unitate de stocare de tip Flash ce nu are componente in miscare. Altfel spus, el poate fi considerat versiunea mai mare si mai puternica a unui stick de memorie USB, si, la fel ca si in cazul acestuia, informatiile sunt stocate in microcipuri. Datorita structurii sale, un SSD este mult mai mic decat un HDD si ocupa mai putin spatiu in unitatea centrala a computerului, putand fi montat la fel de usor si intr-un laptop. De altfel, majoritatea laptopurilor de acum sunt prevazute cu acest tip de memorie.

Aceasta tehnologie nu se bazeaza pe un brat mecanic pentru a scrie si citi informatiile, ci are un procesor incorporat numit controler, de performantele caruia depinde si viteza SSD-ului. O diferenta majora intre SSD si HDD este data tocmai de aceasta viteza: un SSD este mult mai rapid decat un HDD, programele si fisierele incarcandu-se mult mai repede. De aceea aceasta unuitate de stocare de tip flash poate fi utilizata pentru a instala sistemul de operare si diverse programe utilizate in mod curent, chiar daca este utilizat ca memorie externa, adiacenta.

Un HDD – Hard Disk Drive – este versiunea mai veche, dar care are avantajele sale. El utilizează magnetismul pentru a stoca datele pe un disc rotativ cu ajutorul unui brat mecanic. Din aceasta cauza acest dispozitiv are dimensiuni mai mari si este si mai sensibil la socuri. Mai mult, un HDD este mai lent atat la scrierea cat si la citirea datelor. Poate fi alegerea perfecta pentru a pastra poze si alte documente.

Avantajele unui HDD in comparatie cu un SSD sunt date de capacitatea de stocare mult mai mare a acestuia, dar si de pret. Fiind o tehnologie utilizata deja de ceva ani, HDD-ul a fost optimizat si acum poate depasi 1Tb de memorie, si asta la un pret foarte bun. SSD-urile nu au ajuns inca acolo, iar preturile lor sunt considerabil mai mari fata de cele ale unui hard clasic.

Asadar, un SSD este foarte bun daca vrei sa se miste repede si sa consume putina baterie, in timp ce un HDD face cam acelasi lucru doar ca mai lent, dar la un cost mai mic.

Citeste si

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Pentru mulți dintre noi, productivitatea la birou sau acasă crește semnificativ atunci când folosim mai multe monitoare. Configurarea unui setup cu două sau mai multe monitoare poate îmbunătăți eficiența și poate oferi o experiență de lucru mai confortabilă și organizată. Iată cum poți configura mai multe monitoare pentru un calculator desktop și ce echipamente sunt […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj