Ce este blue screen (ecranul albastru cu mult scris alb) si ce il provoaca?

Nu cred sa existe un utilizator de computer care sa nu fi intalnit pana acum problema ecranului albastru – blue screen.

Pe cat este de frecventa aceasta problema pe atat este de grava si are cauze dintre cele mai variate.

Ce este blue screen (ecranul albastru)?

Dincolo de evidente – ecranul monitorului devine brusc albastru si se incarca de mult scris alb – aceasta eroare (ca sa o numim asa) semnalizeaza o problema grava aparuta in functionarea PC-ului. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de Blue screen of Death („ecranul albastru al mortii”) prescurtat in limbajul de specialitate ca BSoD, iar mesajul este afisat numai la intalnirea unei erori critice de sistem. Aceste erori pot aparea fie din cauze hardware, fie software.

Mesajul este generat de catre sistemul de operare Windows (xp, 7, 8 – nu conteaza versiunea acestuia), ca o ultima masura de protectie a sistemului de operare in sine si a componentelor. Partea buna este deci faptul ca sistemul nu se distruge cu totul, ci este protejat de acest ecran albastru. Scrisul ce apare suprapus afiseaza si da detalii despre eroarea de sistem ce a generat BSoD.

Cauzele sunt multe si variate si se pot identifica printr-o verificare componente intr-un service IT autorizat. Sa enumeram doar cateva dintre acestea:

  • Componente harware defecte – hard disk, memorie ram
  • Supraincalzirea unitatii sau a unei componente anume – procesor, memorie, chipset, etc.
  • Lipsa spatiului suficient pe partitia cu sistemul – partitia C:, unde este necesar ca cel putin 5% din spatiu sa fie in permanenta liber.
  • Driverele – acestea fie sunt scrise prost, fie nu sunt compatibile
  • Anumite softuri instalate incorect sau care isi instaleaza la randul lor anumite drivere ce intra in concurenta sau in contradictie cu cele ale sistemului de operare. Tot aici intra si jocurile piratate sau diverse alte asemenea programele descarcate de pe internet si instalate fara a citii tot ce bifam si fara a verifica compatibilitatea cu programele sau chiar cu sistemul de operare.
  • Cauze de tip malware: virusi, troieni, spyware.

Pentru ca aceasta eroare nu este capitala, adica nu defecteaza efectiv laptopul sau calculatorul, ci doar ia masuri de protectie, Windows-ul este setat sa se restarteze, de cele mai multe ori inainte sa apucam sa vedem ce anume a generat ecranul albastru.

Daca intampinati o astfel de eroare, atunci trebuie sa opriti computerul si sa va adresati unui service care va face o verificare a intregului echipament pentru a identifica rapid si corect ce anume este defect si a preîntâmpina astfel aparitia unei defectiuni grave. Aici se vor testa componentele, incepand cu placa de baza si terminand cu sursa de alimentare.

Citeste si

Upgrade laptop de la HDD la SSD

Upgrade laptop de la HDD la SSD

Cand te ajuta SSD-ul Se incarca greu Windows-ul si programele; Cand laptop-ul tau are un procesor de generatie mai veche si vrei sa ruleze decent Windows 10; Ai Windows 10 instalat; Cand dureaza mult pana se deschid programele; Ce se va schimba la laptop Windows-ul si programele ce pornesc odata cu acesta, se vor incarca [...]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj