monitorul-nu-functioneaza-monitor-negru

Nu se aprinde monitorul PC-ului tau? IATA 5 cauze posibile si solutiilor lor!

Calculatorul este esential pentru orice persoana moderna, acesta, pe langa alte suporturi digitale, asigurand accesul la internet si nu numai. Este foarte important sa fii atent la orice detaliu in ceea ce il priveste, sesizand simptomele pe care le manifesta, apeland la ajutorul unui profesionist, ori de cate ori este nevoie.

Exista multiple cauze pentru care nu se poate aprinde monitorul unui computer, printre acestea numarandu-se:

Defectarea monitorului

 

Daca monitorul nu se mai aprinde, ori se stinge brusc, exista posibilitatea ca acesta sa aiba o defectiune interna. Pentru a verifica acest aspect, daca ai posibilitatea, inlocuieste monitorul pentru a vedea daca problema este la el. In cazul in care nu ai un al doilea ecran, conecteaza-l pe el la o alta unitate sau chiar si la un laptop, cu ajutorul unui cablu HDMI (daca este utilizata o placa video de gaming), VGA, DVI sau DisplayPort. Daca poti, incearca sa nu folosesti acelasi cablu pe care l-ai avut conectat in unitatea PC-ului.

Lipsa semnalului

 

In cazul in care unitatea porneste, insa monitorul nu se mai aprinde, iar acesta este functional, este recomandat ca inainte sa iei alte masuri, sa verifici cablurile (atat cel de alimentare, cat si cel pentru transmiterea semnalului video).

Lovirea accidentala a unitatii si decuplarea monitorului de la placa de baza (sursa)

 

In majoritatea cazurilor, unitatea PC-ului este amplasata sub birou, stand langa picioarele tale. Din greseala, carcasa acesteia poate fi atinsa, bruscata, lovita, fiind provocata involuntar, decuplarea monitorului de la placa de baza. In acest caz, problema se situeaza in spatele unitatii, rezultand decuplarea de la sursa.

RAM-ul / Placa video

 

Printre cele mai comune cauze pentru care monitorul nu porneste, este praful acumulat pe placutele de RAM, din interiorul unitatii computer-ului. Pentru a remedia aceasta situatie, este suficient ca acestea sa fie curatate corespunzator, folosindu-se, de exemplu, o perie foarte moale. Pentru a fi sigur de calitatea mentenantei, poti apela cu incredere la Salut-IT, beneficiind de o curatare rapida si completa, intr-un timp foarte scurt.

Totodata, una dintre cauzele pentru care nu se aprinde monitorul poate fi defectarea placii video, ori a unei placute de RAM (sau a mai multora). Pentru a verifica acest lucru acasa, se poate proceda astfel:

 • Inversarea placutelor de RAM in slot-uri;
 • Conectarea pe rand a cate unei placute de RAM;
 • Testarea unei alte placi video – Daca nu dispui de o alta placa video pe care sa o poti incerca (ori un alt PC in care sa o conectezi):
  • Opreste complet unitatea PC-ului si decupleaz-o de la orice anexa sau componenta externa;
  • Scoate placutele de RAM, placa video si bateria pentru aproximativ 10 minute;
  • Porneste computerul fara sa ai conectata placa video, fara a lasa procesul sa se finalizeze (tine apasat continuu butonul);
  • Monteaza la loc placa video, porneste unitatea si intra in BIOS pentru a-l reseta.

Pentru o verificare amanuntita si corecta, este recomandat sa apelezi la un service acreditat care sa ofere un diagnostic exact asupra situatiei PC-ului, deoarece este nevoie de o investigare minutioasa. Excluzandu-se cauzele mentionate mai sus, problema poate proveni din multiple alte cauze care sunt strans legate fie de partea electronica, fie de defectarea placii de baza sau a procesorului.

“Porneste unitatea, dar monitorul nu se aprinde”

 

 • Daca PC-ul ramane in modul “Stand-By” (unitatea functioneaza, ecranul nu afiseaza nimic)

In cazul acesta, problema este posibil sa fie de la sistemul de operare, nu de la hardware, fiind astfel nevoie sa apelezi la un service acreditat pentru diagnosticarea problemei si solutia sa. Cu toate acestea, se poate ca monitorul sa nu se aprinda si datorita unor defectiuni de alimentare, ori de conectivitate ce au survenit dupa ultima folosire.

 • Daca doar unitatea porneste normal, prin modul “Turn On”

In aceasta situatie, exista posibilitatea, in cazul placilor video pentru gaming, ca sursa de alimentare sa nu mai aiba putere suficienta pentru a-i transmite curentul de care are nevoie, aceasta nemaiputand genera imagine. Totodata, exista posibilitatea ca ventilatoarele (cooler-ele) placii video (pentru gaming), sa nu mai functioneze corespunzator, aceasta componenta depasind astfel, temperatura optima la care trebuie si poate sa functioneze. In genul acesta de situatii, cel mai bine este sa apelezi la profesionisti, pentru a te asigura ca beneficiezi de tot ajutorul de care ai nevoie.

 • Daca unitatea porneste, insa difera sunetele pe care le scoate

Apasand zilnic pe butonul de “Turn ON” al computer-ului, toata lumea incepe sa se obisnuiasca cu sunetele pe care unitatea PC-ului le produce. Daca acestea constati ca sunt diferite, iar monitorul nu afiseaza nimic, ori nu are acelasi ciclu de imagini pe care le reda, stingandu-se in final, este necesara consultarea unui specialist. Aceasta situatie se poate datora unor defectiuni ale placii de baza (arderea condensatorilor, etc.), ori ale procesorului, fiind cazul si de o resetare a BIOS-ului.

Surse foto:

www.lifewire.com

Citeste si

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

Laptopurile sunt dispozitive portabile indispensabile în viața noastră cotidiană. Cu toate acestea, sunt susceptibile de a suferi unele probleme, iar una dintre cele mai frecvente este deteriorarea imaginii atunci când miști ecranul. În acest articol, vom explora posibilele cauze ale acestui fenomen și soluțiile disponibile în cazul în care întâmpinați o astfel de problemă. În […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj