Ai o problema cu laptop-ul? Vezi cel mai des intalnite defecte si cauze
Cuprins articol
Laptop-ul porneste cand apesi pe butonul de Power, dar nu afiseaza imagine pe display (nu se aprinde ecranul)
- Memorii ram defecte sau oxidate – daca o memorie ram este defecta, laptop-ul nu va afisa imagine pe display. Pentru a depista modulul de ram defect, este necesar rularea unor soft-uri speciale pentru scanat memoria RAM. Mai sunt cazuri in care contactele memoriilor oxideaza din cauza prafului sau a umezelii, iar dupa degresarea acestora, functioneaza perfect in continuare.
- Bios corupt – ori ai incercat sa faci update, ori din cauze naturale, daca bios-ul s-a corupt, laptop-ul nu va mai afisa imagine, solutia este rescrierea cip-ului BIOS de pe placa de baza. Bios-ul este „subconstientul laptop-ului” (un program) si ca orice program si acesta poate avea erori in timp.
- Placa video defecta – faptul ca nu se afiseaza imagine pe display-ul laptop-ului, este un defect des intalnit in cazul laptop-urilor cu probleme la placa video. Reparatia placii video se face prin procesul de reballing si este posibil doar intr-un service de laptop dotat cu aparatura necesara.
- Procesor defect – se intampla mai ales in cazul laptop-urilor de generatie noua ca procesorul sa se defecteze. Partea mai putin placuta este ca de cele mai multe ori reparatia unui laptop cu procesorul defect nu este rentabila, deoarece acesta este lipit direct pe placa de baza, iar inlocuirea lui (piesa + manopera), poate ajunge la jumatate din valoarea laptop-ului.
Ecranul laptop-ului este intunecat
- Led-uri sau lampa defecta (display defect) – reparatia unui display ce foloseste tehnologie LED nu este rentabila. Este mult mai avantajos si mai rapid sa se inlocuiasca ecranul. In cazul ecranelor cu tehnologie CCFL (lampa), ramane de vazut in functie de ecran ce optiune este mai avantajoasa, reparatie sau inlocuire.
- Panglica LVDS defecta – panglica LVDS face conexiunea dintre placa de baza si display. Aceasta se poate repara sau inlocui, dupa caz.
- Alimentarea display-ului de pe placa de baza – prin panglica LVDS se alimenteaza display-ul, iar panglica trage curent din placa de baza. Sunt cazuri in care nu vine curent de la placa de baza in LVDS si astfel, ecranul nu se aprinde.
- Contacte LVDS oxidate – din cauza prafului sau a umezelii, se oxideaza contactele. O curatare si degresare completa a laptop-ul va rezolva problema.
Palpaie ecranul la laptop
- Alimentarea display-ului de pe placa de baza – placa de baza nu furnizeaza suficienta tensiune pentru alimentarea completa a ecranului.
- Panglica LVDS partial defecta – panglica ce conecteaza display-ul cu placa de baza, daca este partial defecta, poate cauza fluctuatii ale imaginii.
- LED-urile ecranului – led-urile display-ului sunt o multitudine de beculete ce mentin luminozitatea ecranului. Daca acestea sunt defecte, ecranul trebuie inlocuit.
Se stinge ecranul laptop-ului
- Display defect – cauza este partea electronica a display-ului si necesita inlocuire.
- Panglica LVDS – inlocuirea sau reparatia panglicii LVDS defecta, ce conecteaza display-ul cu placa de baza.
- Contacte oxidate la LVDS si display – curatarea si degresarea contactelor dintre display, lvds si placa de baza, in unele cazuri poate rezolva problema.
Ecranul laptop-ului este alb, roz sau cu dungi verticale/orizontale
- Panglica LVDS defecta – reparatia sau inlocuirea panglicii LVDS.
- Contacte oxidate la panglica LVDS – curatarea si degresarea contactelor dintre panglica LVDS, display si placa de baza.
- Modul RAM defect sau oxidat – in cazul laptop-urilor cu placa video integrata in procesor, o memorie RAM defecta poate cauza astfel de simptome, deoarece memoria video este preluata din memoria RAM defecta.
- Cip video defect – cip-ul video dedicat ce este lipit pe placa de baza, din cauza supraincalzirii, acesta poate avea contact imperfect.
- Display defect – display-ul partial defect sau integral, se poate manifesta astfel, necesitand inlocuire.
Laptop-ul se inchide brusc
- Supraincalzire – din cauza prafului sau a pastei termo-conductoare uscate, cresc temperaturile peste limita critica. O curatare de praf profesionala rezolva problema.
- Ventilator de racire defect – daca ventilatorul nu este curatat si nu se invarte la turatiile optime pentru asigurarea fluxului de aer necesar, laptop-ul se supraincalzeste si intra in modul de protectie.
- Incarcator defect – daca bateria interna are autonomie 0 minute, iar laptop-ul functioneaza doar alimentat cu incarcatorul, dar incarcatorul are o problema si nu poate alimenta suficient laptop-ul, acesta se va inchide.
- Baterie descarcata – asigurati-va ca bateria nu se descarca complet pana laptop-ul se inchide, astfel evitati o subvoltare a bateriei.
Tastatura nu functioneaza partial sau deloc
- Tastatura defecta – in 98% din cazuri, atunci cand nu mai functioneaza cateva butoane sau chiar tastatura integral, este din cauza lichidelor ce s-au varsat direct pe tastatura sau a fost stearsa cu ceva umed. Singura varianta de rezolvare este inlocuire completa a tastaturii.
- Contacte panglica tastatura oxidate – din cauza condensului sau a umiditatii, contactele panglicii care conecteaza tastatura cu placa de baza oxideaza. In acest caz, curatarea contactelor poate rezolva problema.
In timpul functionarii, laptop-ul se restarteaza singur
- Memorie RAM defecta – o eroare a memoriei RAM, poate cauza ca laptop-ul sa se restarteze subit, in timpul functionarii, fara nici un avertisment.
- Placa video partial defecta – cip-ul video dezlipit partial de pe placa de baza, poate cauza crash-uri (restartari) ale sistemului de operare, atunci cand este utilizat. Operatiunea de reballing a cip-ului poate rezolva problema.
- Supraincalzire – daca placa video sau procesorul ajung la temperaturi peste maxima normala, poate duce la restartarea sistemului de operare. Daca nu se iau masuri de curatare, intr-un final laptop-ul nu va mai afiseza imagine.
- Hard disk partial defect – daca hard disk-ul are bad-uri (sectoare defecte), atunci cand se ajunge la citirea informatiilor aflate pe sectiunea defecta a hard disk-ului, poate cauza restartarea sistemului de operare, uneori urmate de un blue screen.
Se incarca greu windows-ul
- Memorie RAM insuficienta – doar Windows 10 are nevoie de cel putin 2GB ram DDR3 pentru a rula decent. In functie de ce aplicatii se folosesc pe laptop, este posibil ca un minim de 4GB de RAM sa nu fie suficienti. Acceseaza sectiunea Task Manager -> tab-ul Performance (click dreapta pe Taskbar -> Task Manager -> Performance) atunci cand utilizezi laptop-ul si urmareste ce resursa este consumata cel mai mult (RAM, procesor, hard disk).
- Hard disk defect sau slab – hard disk-ul este componenta pricipala de pe care se citeste informatia atunci cand tu o accesezi. In functie de viteza de citire si scriere a hard disk-ului, atat de repede se vor afisa si informatiile. Daca esti utilizator de Windows 10, este recomandat sa inlocuiesti hard disk-ul pe SATA cu un SSD.
- Sistemul de operare – sistemul de operare foarte incarcat, cu multe programe si aplicatii ce ruleaza, pot face ca laptop-ul tau sa se miste foarte greu, chiar daca este NOU (de gaming sau performant). Daca toate componentele sunt in regula, o re-instalare a sistemului de operare va rezolva problema.
- Virusi si Malware – sunt Virusi si Malware ce iti vor folosi toate resursele laptop-ului (100% din capacitatea procesorului sau a memoriei RAM), chiar daca nu il utilizezi.
Laptop-ul nu detecteaza bateria sau nu o incarca
- Baterie defecta – o baterie de laptop, ca orice alta baterie, este consumabila. In cele mai multe cazuri, bateria este sursa problemei iar solutia este inlocuirea acesteia.
- Conectori baterie oxidati – se intampla ca, din cauza prafului, umiditatii sau a mediului in care este folosit laptop-ul, contactele bateriei sa oxideze. Curatarea acestora, in unele cazuri, rezolva problema de incarcare ori de detectare a bateriei.
- Controller baterie placa de baza – pe placa de baza exista anumite cip-uri ce au rolul de a detecta bateria, de a controla incarcarea, descarcarea etc. Atunci cand aceste cip-uri se ard, laptop-ul nu va mai detecta bateria sau nu o va mai incarca.
- Alimentator defect – daca alimentatorul este partial defect, adica nu mai are suficienta putere (Amperi), bateria nu se va mai incarca.
- Mufa alimentare interna partial defecta – din cauza mufei de alimentare interna partial defecta, laptop-ul se alimenteaza, dar nu mai incarca bateria.
Nu intra in Windows, se restarteaza singur
- Hard disk defect – daca hard disk-ul are BAD-uri (sectoare defecte), iar fisierele sistemului de operare se afla pe acele portiuni, atunci cand se incearca incarcarea windows-ului, poate cauza restartea sistemului deoarece nu s-a putut citi informatia corect.
- Sistem de operare defectuos – din diverse cauze (virusi, utilizare gresita, stergerea accidentala de fisiere), Windows-ul se poate corupe. O re-instalare de Windows poate rezolva problema, daca s-au verificat inainte componentele interne (hard disk, memorie ram) si nu s-a depistat nici un defect la acestea.
- Memorie RAM defecta – daca un modul de memorie RAM are erori, se intampla in foarte multe cazuri ca atunci cand se incarca Windows-ul, sa se restarteze si sa o ia de la capat. Pentru depistarea modului RAM defect, este necesar scanarea acestora cu programe special concepute pentru depistarea erorilor de memorie ram (ex: MemTest).
Placa video dedicata nu se instaleaza
- Cip-ul video defect partial – chiar daca laptop-ul afiseaza imagine normal, iar singura lui problema fiind ca nu se instaleaza driver-ul, in cele mai multe cazuri se intampla din cauza cip-ului partial dezlipit. O astfel de reparatie se realizeaza prin procedura de reballing a cip-ului.
- Drivere gresite sau instalate incorect – daca laptop-ul are 2 placi video, video in procesor si video dedicat, prima data se instaleaza driver-ul de la placa video din procesor, dupa care placa video dedicata.
- Driver si sistem de operare corupt – se intampla ca de la prea multe incercari gresite de instalare a driver-ului, sistemul de operare sa aiba erori in registrii. Astfel nu vei putea instala driver-ul corect pana nu sunt eliminate acele erori. In cele mai multe cazuri re-instalarea sistemului de operare rezolva problema.
Nu se alimenteaza laptop-ul (nu intra curent in el, nu porneste)
- Incarcator defect – daca bateria este consumata, iar incarcatorul defect, laptop-ul nu va pornii. Cel mai simplu este sa incerci cu un alt incarcator si sa verifici daca se aprinde led-ul ce indica ca este conectat incarcatorul.
- Mufa alimentare interna defecta – daca ai avut pana acum mici probleme cu mufa de incarcare ce facea contact doar intr-o anumita pozitie, iar acum laptop-ul nu mai porneste deloc, este posibil ca aceasta sa fie cauza.
- Placa de baza defecta – se intampla ca din diverse motive (supra-sarcina, incarcator fake sau cauze naturale), placa de baza sa se arda. Aceasta se poate repara doar intr-un service de laptop specializat, cu piese si aparatura dedicata.
- Baterie defecta – sunt cazuri in care laptop-ul nu porneste din cauza bateriei defecte. Scoate bateria si incarcatorul din laptop, apasa de cateva ori pe butonul de Power pentru a scoate tot curentul din condensatori si conecteaza incarcatorul. Apoi incearca sa-l pornesti.
Cand misti ecranul laptop-ului, se stinge display-ul sau apar dungi
- Display defect – in majoritatea cazurilor, problema este display-ul in sine (partea electronica a acestuia). Inlocuirea ecranului va rezolva rapid problema.
- Panglica LVDS defecta – display-ul este conectat cu placa de baza printr-o panglica (LVDS), formata din mai multe lite foarte subtiri. Se intampla de multe ori ca anumite lite sa se intrerupa, manifestandu-se acest defect.
- Oxid si praf – din cauza mediului umed in care este folosit laptop-ul sau a prafului acumulat inauntrul sau, contactele dintre placa de baza – display – LVDS se oxideaza sau se murdaresc. O curatare completa a laptop-ului de praf va rezolva problema.
Mufa incarcatorului face contact doar intr-o anumita pozitie
- Mufa de alimentare din laptop defecta – in cele mai multe cazuri, mufa de alimentare din laptop este lipita direct pe placa de baza. Aceasta se poate defecta din cauza utilizarii incorecte (laptop tinut pe pat cu mufa incarcatorului conectata, firul incarcatorului tensionat cand este conectat la laptop). Daca intampini o astfel de problema, este recomandat sa mergi cu laptop-ul in service pentru a repara mufa de alimentare interna. Reparatia nu este costisitoare si nici nu necesita mult timp.
- Mufa incarcatorului defecta – daca ai incercat cu un alt incarcator si nu se mai manifesta defectul, problema poate fi din mufa incarcatorului. Mufa incarcatorului se poate repara prin inlocuirea cu alta noua si astfel incarcatorul tau va fi ca nou.
Nu se instaleaza Windows-ul sau apare Blue Screen in timpul instalarii
- Modul memorie RAM defect – daca una dintre memoriile RAM are erori, este posibil ca in timpul instalarii Windows-ului sa-ti apara o eroare sau sa se restarteze laptop-ul.
- Hard disk defect – Windows-ul, de obicei, se instaleaza pe prima portiune de sectoare ale hard disk-ului. Daca in aceasta sectiune exista sectoare defecte (BAD-uri), atunci cand sistemul de operare va incerca sa scrie informatie, nu va putea si va afisa eroare sau se va restarta.
- CD-ul sau STICK-ul USB cu Windows defect – Incearca sa faci un alt stick cu Windows sau sa schimbi CD-ul.
- Cipset-ul placii de baza partial defect – Un astfel de defect se poate diagnostica doar in service, dupa ce s-au incercat toate celelalte variante si nimic nu a functionat. Inlocuirea unui cipset defect de pe placa de baza se poate realiza doar de catre tehnicieni cu experienta si cu aparatura dedicata de service laptop.
S-a rupt carcasa laptop-ului la balamale
- Balamale rupte – in cazul laptop-urilor cu un astfel de defect, balamalele se rup cel mai rar, deoarece sunt metalice. Daca acestea s-au rupt, se pot inlocui fara probleme.
- Prinderi balamale din capacul display-ului – balamalele sunt prinse in carcasa de plastic a laptop-ului (in capacul display-ului si in bottom case sau palmrest). De cele mai multe ori, cand s-a desfacut carcasa in jurul ecranului, in zona balamalelor, este posibil ca problema sa fie prinderile balamalelor din capacul display-ului. Acestea, daca nu se pot repara, trebuie inlocuit intreg capac de plastic din spatele ecranului.
- Prinderi balamale bottom case – un alt defect cel mai des intalnit atunci cand se desprinde carcasa in jurul balamalelor si a tastaturii, sunt prinderile de plastic ale balamalelor din bottom case (carcasa laptop-ului care vine pe masa). Daca ai sesizat ca s-a desprins carcasa si mergi cu laptop-ul la reparat din timp, este posibil sa se poata repara si astfel eviti costurile mai mari de inlocuire.
- Prinderi balamale palmrest – palmrest-ul este elementul de carcasa din jurul tastaturii, iar unele laptop-uri au ca puncte de prindere a balamalelor palmrest-ul si capacul din spatele display-ului. Daca sesizezi ca s-a desprins carcasa laptop-ului din lateral, este posibil ca prinderile balamalelor din palmrest sa fie rupte si astfel forteaza in carcasa. O reparatie din timp a carcasei de laptop te poate scuti de o cheltuiala mai mare decat daca ai astepta sa se rupa (o sa se rupa!) si astfel sa necesite inlocuire.
Laptop-ul nu are sunet
- Driver audio corupt – in prima faza, este recomandat sa incepi cu ce este mai usor, si anume sa re-instalezi driver-ul placii de sunet.
- Placa audio defecta – placa de sunet a unui laptop reprezinta un mic cip care este lipit direct pe placa de baza. Acesta se poate arde din diverse motive, de cele mai multe ori fara ca utilizatorul sa fie vinovat. Placa audio a unui laptop trebuie inlocuita doar cu exact acelasi cip pentru a functiona si este necesar apelarea la un service specializat in reparatii laptop-uri, deoarece este o interventie pe placa de baza.
- Port Jack Audio defect – daca ai avut probleme cu Jack-ul audio in sensul ca, trebuia sa apesi mai tare pentru a se auzi sau trebuia tinut intr-o anumita pozitie, iar deodata nu ai mai avut sunet nici pe casti, nici pe boxe, este posibil ca jack-ul
ce este lipit direct pe placa de baza, sa fi afectat traseul de sunet si implicit cip-ul audio. Reparatia poate fi realizata doar intr-un service de laptop cu aparatura specializata.