Curatare laptop de praf

Nu astepta sa se strice, ia masuri preventiveCand trebuie curatat laptopul de praf


Cand nu a fost curatat de cel putin 8 luni
 • Curatarea laptop-ului de praf este precum schimbul de ulei la masina, il schimbi periodic pentru ca sa nu se strice motorul. Un aspect foarte important in procesul de curatare a laptop-ului este inlocuirea pastei termo-conductoare de la CPU si GPU.
Cand se invarte ventilatorul la turatie maxima fara oprire
 • Ventilatorul porneste in turatie maxima atunci cand temperatura procesorului sau a cipului video incepe sa creasca. Daca ventilatorul lucreaza in turatie maxima mai mult timp decat o facea inainte, inseamna ca racirea nu se mai poate face la fel de eficient astfel incat temperatura cipurilor sa scada iar odata cu aceasta si rotatile ventilatorului.
Cand laptopul se inchide aleatoriu in timpul functionarii
 • Daca laptop-ul se inchide dupa cateva minute de utilizare din cauza supraincalzirii, inseamna ca sistemul de racire (ventilatorul si radiatorul) nu mai poate raci suficient cipul video sau procesorul. Faptul ca se inchide este un sistem de protectie cand se ajunge la o temperatura critica, altfel cipul video ori procesorul s-ar putea arde. Principalele cauze pentru care sistemul de racire nu mai poate mentine o temperatura optima de functionare sunt praful si pasta termo-conductoare uscata.
Dupa ce a iesit din garantie
 • Este valabil pentru laptop-urile oarecum noi (cel mult 2 ani). Laptop-urile sunt concepute din ce in ce mai slab pe partea de racire iar dupa 2 ani de utilizare, in acesta s-a acumulat suficient praf iar pasta termo-conductoare de pe procesor si placa video s-a uscat.
Laptopul este folosit intens la jocuri
 • Observati ca atunci cand rulati un joc, laptopul se supraincalzeste mai tare decat in mod normal iar ventilatorul de racire se invarte aproape incontinuu. Asta inseamna ca cipul video si procesorul sunt suprasolicitate iar o racire ineficienta in timp, va permite cresterea temperaturii din ce in ce mai mult, astfel se poate ajunge la defectiuni ale cipurilor cele mai importante de pe placa de baza (northbridge, southbridge, cip video)

Curata singur laptop-ul de praf


Pasul 1 - Suflarea completa de praf
Pentru a curata laptop-ul de praf, acesta trebuie dezmembrat complet. Curatare laptop de prafDaca nu ai mai facut asta, este bine sa sti ca poti cauza defecte la carcasa sau chiar si la placa de baza.

De ce anume trebuie sa tii cont cand dezmembrezi laptop-ul:
 • asigura-te ca ai scos toate suruburile;
 • scoate bateria, unitatea optica, card-uri;
 • nu toate suruburile sunt de aceeasi dimensiune, tine minte pe fiecare in parte de unde l-ai scos;
 • daca un element al carcasei nu iese, verifica bine daca mai are vreun surub;
 • atentie cand conectezi panglica (lvds-ul) in placa de baza si display, aceasta trebuie sa fie conectata perfect;
 • nu trage de firele care sunt conectate in diferite mufe pe placa de baza, mufele trebuie desfacute, toate mufele au un sistem de prindere a firelor in placa de baza.
Pasul 2 - Reconditionarea heatsink-ului si a ventilatorului
reconditionare-radiator-laptop-curatare-laptopProcesul de curatare a laptop-ului, nu presupune doar suflarea prafului, un pas foarte important este reconditionarea radiatorului si a ventilatorului.

Radiatorul (heatsink) are forma unei tevi de cupru care are rolul de a transfera caldura emisa de procesor si placa video catre ventilator, ca acesta sa sufle aerul cald afara din laptop.

De ce trebuie reconditionat radiatorul (heatsink-ul) si ventilatorul:
 • Din cauza temperaturii, cu timpul pe anumite portiuni ale radiatorului care preseaza direct pe procesor si cip video, se formeaza o pasla de uzura. Daca acea pasla nu este curatata, transferul termic al radiatorului nu este la fel de eficient. Pentru a indeparta acea pasla de uzura aceasta trebuie slefuita foarte atent, astfel incat sa nu afecteze materialul din care este compus heatsink-ul.
 • Cu timpul, din cauza prafului acumulat ventilatorul incepe sa se invarta mai greu pana se opreste sau incepe sa scoata un zgomot deranjat.
  Daca incluzi in procesul de curatare si reconditionarea ventilatorului, nu vei fi nevoit sa-l schimbati din cauza ca acesta s-a blocat ori ca este galagios.
Pasul 3 - Inlocuirea pastei termoconductoare
Pasta termo-conductoare joaca un rol crucial pentru eficienta termica dintre radiator (heatsink) si procesor sau placa video. Pasta termo-conductoare trebuie saschimbat-pasta-termoconductoare-laptop fie o pasta de calitate, nu orice pasta este buna pentru laptop-uri. Diferenta dintre eficienta de transfer termic a pastei poate fi chiar si de 10 grade. Asta inseamna ca placa video in loc sa lucreze la temperatura de 70 grade cand va joci, va lucra la 80 grade, aceasta diferenta poate insemna dezlipirea cip-ului grafic de pe placa de baza.

Ce trebuie sa sti cand schimbi pasta termo-conductoare:
 • Alege o pasta termconductoare de calitate si testata pe alte laptop-uri. Daca nu sti care pasta este buna, cauta parerile altora pe internet, forum-uri de specialite, etc.
 • Cand aplici pasta pe procesor sau placa video, nu pune foarte multa, aplica atata pasta cat sa se formeze o pelicula subtire pe intreaga suprafata a cip-ului (mai multa pasta termo-conductoare aplicata, NU inseamna ca transferul termic este mai eficient).
Pasul 4 - Testarea temperaturii maxime
temperaturi-optime-laptopDe ce trebuie testata temperatura dupa ce laptop-ul a fost curatat:

 • Exista riscul sa nu fi conectat ventilatorul ori sa strangi bine toate suruburile de la radiator, ori nu ai aplicat pasta termo-conductoare corespunzator.
 • Testarea temperaturii se face in full load, se suprasolicita laptop-ul pentru a vedea temperatura maxima la care ajunge si daca ramane stabila, indiferent cat timp este suprasolicitat.


Cum vezi temperatura si cum testezi:
 • Pentru a vedea temperatura este necesar sa instalezi un soft de monitorizare. Exista multe softuri gratuite de monitorizare a temperaturilor pe care le gasesti pe internet. Poti incerca gratuit SpeedFan.
 • Pentru a suprasolicita laptop-ul (daca nu ai soft dedicat) poti rula un film full hd sau 4K de pe Youtube, sau un joc cu detalii complexe.
  In tot acest timp cu softul de monitorizare deschis, ai sa poti vedea temperaturile maxime din laptop.