Curăţare de praf laptop Gaming şi Office
Nu mai aştepta să se strice, ia măsuri preventive
Reparatie rapida
Majoritatea echipamentelor sunt reparate intr-un interval de 48-72 ore.
TU detii controlul
Echipamentul nu se repara pana nu iti dai acordul asupra reparatiei si a costului final.
Lucram transparent
Vezi oricand in ce stadiu al reparatiei se afla laptopul tau in service.
Garantie 200%
Garantie tehnica la orice reparatie. Garantam moral calitatea si durata.
Când trebuie curăţat laptopul de praf
- Când nu a fost curăţat de cel puţin 8 luni
Curăţarea laptopului de praf este precum schimbul de ulei la maşină, îl schimbi periodic ca să nu se strice motorul. Un aspect foarte important în procesul de curăţare a laptopului este şi înlocuirea pastei termoconductoare de la CPU și GPU.
- Când se învârte ventilatorul la turaţie maximă fără oprire
Ventilatorul porneşte la turaţie mare atunci când temperatura procesorului sau a plăcii video creşte. Dacă ventilatorul lucrează la turaţie maximă mai mult timp decât o face în mod normal, înseamnă că răcirea nu se poate face la fel de eficient astfel încât temperatura procesorului şi a plăcii video să scadă iar odată cu aceasta şi rotaţiile ventilatorului.
- Când laptopul se închide aleatoriu în timpul funcţionării
Dacă laptopul se închide în timpul funcţionării din cauza supraîncălzirii, înseamnă că sistemul de răcire (ventilatorul și radiatorul) nu mai poate răci suficient placa video sau procesorul. Faptul că se închide este un sistem de protecţie când se ajunge la o temperatură critică, altfel că placa video sau procesorul se pot arde. Principalele cauze pentru care sistemul de răcire nu mai poate menţine o temperatură optimă de funcţionare sunt praful acumulat și pasta termoconductoare uscată.
- După ce a ieşit din garanţie
Laptopurile sunt concepute din ce în ce mai slab pe partea de răcire iar după ce ies din garanţie le cresc şi şansele să se defecteze. După doi ani de utilizare, în laptop s-a acumulat suficient praf iar pasta termoconductoare de pe procesor şi placa video s-a uscat.
- Laptopul este folosit intens la jocuri
Observă că atunci când rulezi un joc, laptopul se încălzeşte mai tare decât în mod normal, iar ventilatorul se învârte aproape în continuu. Asta înseamnă că placa video şi procesorul sunt suprasolicitate iar o răcire ineficientă în timp, va permite creşterea temperaturii din ce în ce mai mult, astfel se ajunge la defecţiuni ale cipurilor cele mai importante de pe placa de bază (Northbridge, Southbridge, cip video, procesor).
Posibile defecte cauzate de supraîncălzire
- Se strică placa video, din cauza supraîncălzirii se dezlipeşte practic de pe placa de bază;
- Scad performanţele procesorului şi ale plăcii video;
- Scade durata de viaţă a pieselor de pe placa de bază din cauza unei temperaturi ambientale ridicate;
- Se arde procesorul sau se dezlipeşte de pe placa de bază. În timp plasticul carcasei din cauza încălzirii se casează mai uşor iar până la urmă se rupe.
Ce presupune procesul de curăţare a laptopului de praf (mentenanţa)
- Se dezmembrează laptopul complet, inclusiv placa de bază;
- Se suflă de praf toate componentele, inclusiv carcasa;
- Se verifică ventilatorul şi se unge şi curăţă dacă este necesar;
- Se scoate radiatorul (heatsink-ul) şi se curăţă vechea pastă termoconductoare atât de pe radiator cât şi de pe procesor şi placa video;
- Se aplică un strat de pastă termoconductoare pe procesor şi placa video;
- Se asamblează cu atenţie întreg laptopul astfel încât toate şuruburile şi ansamblurile de carcasă să fie la locul lor;
- Se testează laptopul minim 30 minute cu programe de stres pentru temperatură maximă la procesor şi placă video.
Sfaturi utile de la un tehnician
- Dacă este posibil, după 6 luni de la ultima curăţare a laptopului, ia în considerare să-i faci o curăţare cât mai repede;
- Nu aştepta ca laptopul să se închidă din cauza supraîncălzirii, poate să fi afectată deja placa de bază;
- Specifică la service să se înlocuiască şi pasta termoconductoare la GPU şi CPU;
- Nu utiliza laptopul intens pe o suprafaţă textilă astfel încât să-i acopere gurile de ventilaţie pe unde se elimină aerul cald;
- Dacă nu ai experienţă, nu încerca să-ţi cureţi tu singur laptopul, curăţare nu înseamnă doar să scoţi puţin praf iar pe lângă asta te poate costa mai mult decât o curăţare la service într-un final nefericit.
Curăţă singur laptopul de praf
Pasul 1 - Suflarea completă de praf
Pentru a curăţa laptopul de praf, acesta trebuie dezmembrat complet. Curăţarea laptopului de praf. Dacă nu ai mai făcut asta, este bine să ştii că poţi cauza defecte la carcasă sau chiar și la placa de bază.
De ce anume trebuie să ţii cont când dezmembrezi laptopul:
- asigură-te că ai scos toate şuruburile;
- scoate bateria, unitatea optică, cardurile;
- nu toate şuruburile sunt de aceeaşi dimensiune, ţine minte pe fiecare în parte de unde l-ai scos;
- dacă un element al carcasei nu iese, verifică bine dacă mai are vreun şurub;
- atenţie când conectezi panglica (LVDS-ul) în placa de bază și display, aceasta trebuie să fie conectată perfect;
- nu trage de firele care sunt conectate în diferite mufe pe placa de bază, mufele trebuie desfăcute. Toate mufele au un sistem de prindere a firelor în placa de bază.
Pasul 2 - Recondiţionarea heatsink-ului și a ventilatorului
Procesul de curăţare a laptopului, nu presupune doar suflarea prafului, un pas foarte important este recondiţionarea radiatorului și a ventilatorului. Radiatorul (heatsink) are forma unei ţevi de cupru care are rolul de a transfera căldura emisă de procesor și placa video către ventilator, ca acesta să sufle aerul cald afară din laptop.
De ce trebuie recondiţionat radiatorul (heatsink-ul) și ventilatorul:
- Din cauza temperaturii, cu timpul pe anumite porţiuni ale radiatorului care presează direct pe procesor și cip video, se formează o pâslă de uzură. Dacă acea pâslă nu este curăţată, transferul termic al radiatorului nu este la fel de eficient. Pentru a îndepărta acea pâslă de uzură aceasta trebuie şlefuită foarte atent, astfel încât să nu afecteze materialul din care este compus heatsink-ul.
- Cu timpul, din cauza prafului acumulat ventilatorul începe să se învârtă mai greu până se opreşte sau începe să scoată un zgomot deranjan Dacă incluzi în procesul de curăţare și recondiţionarea ventilatorului, nu vei fi nevoit să-l schimbi din cauză că acesta s-a blocat ori că este gălăgios.
Pasul 3 - Înlocuirea pastei termoconductoare
Pasta termoconductoare joacă un rol crucial pentru eficienţa termică dintre radiator (heatsink) și procesor sau placa video. Pasta termoconductoare trebuie schimbată şi să fie o pastă de calitate, nu orice pastă este bună pentru laptopuri. Diferenţa dintre eficienţa de transfer termică a pastei poate fi chiar și de 10 grade. Asta înseamnă că placa video în loc să lucreze la temperatura de 70 grade când te joci, va lucra la 80 grade. Această diferenţă poate însemna dezlipirea cipului grafic de pe placa de bază.
Ce trebuie să ştii când schimbi pasta termoconductoare:
- Alege o pastă termconductoare de calitate și testată pe alte laptopuri. Dacă nu ştii care pasta este bună, caută alte opinii pe internet, forumuri de specialitate, etc.
- Când aplici pasta pe procesor sau pe placa video, nu pune foarte multă, aplică atâta pastă cât să se formeze o peliculă subţire pe întreaga suprafaţă a cipului (mai multă pastă termoconductoare aplicată, NU înseamnă că transferul termic este mai eficient).
Pasul 4 - Testarea temperaturii maxime
De ce trebuie testată temperatura după ce laptopul a fost curăţat:
Există riscul să nu fi conectat ventilatorul ori să strângi bine toate şuruburile de la radiator, ori nu ai aplicat pasta termoconductoare corespunzător. Testarea temperaturii se face în full load, se suprasolicită laptopul pentru a vedea temperatura maximă la care ajunge și dacă rămâne stabilă, indiferent de cât timp este suprasolicitat.
Cum afli temperatura și cum testezi:
Pentru a afla temperatura este necesar să instalezi un soft de monitorizare. Există multe softuri gratuite de monitorizare a temperaturilor pe care le găseşti pe internet. Poţi încerca gratuit SpeedFan. Pentru a suprasolicita laptopul (dacă nu ai soft dedicat) poţi rula un film full hd sau 4K de pe YouTube, sau un joc cu detalii complexe. În tot acest timp cu softul de monitorizare deschis, vei putea vedea temperaturile maxime din laptop.