procesor

Procesorul – generalitati

Intr-un articol anterior faceam referinta la procesor ca fiind „creierul” unui sistem informatic, si pe buna dreptate acesta ar fi termenul care ii defineste functiile sale cel mai bine. Trebuie inteles ca este parte componenta a intregului si in pofida faptului ca pentru ca intregul sa functioneze are nevoie de acesta si el la randul lui necesita alte componente.

Procesorul sau CPU (Central Processing Unit) face calcule simple sau complexe folosind algoritmi complexi si influenteaza per ansamblu performanta unui sistem informatic (calculator). Ca si functionalitate putem spune ca la oricare punct procesorul primeste date de la una sau mai multe componente, date pe care acesta le prelucreaza si ulterior le trimite altor componenete avand ca rezultat final obtinerea rezultatului solicitat de operator.

What Is Processors

Factorii care influenteaza performanta unui procesor sunt:

Frecventa de functionare: ce are ca unitate de masura Mhz sau Ghz ( megaherti , gigaherti )

FSB (Front Side Bus): latimea de banda pe magistrale de comunicatie cu Northbridge-ul

Memoria cash: este memoria procesorului (memorie ultrarapida ce are rol de buffer intre procesor si memoria RAM)

Capabilitatile sale logice: sunt seturile de instructiuni ale procesorului, optimizate pentru diverse scopuri, asa cum sunt seturile SSE sau SSE2 implementate de Intel sau 3D Now! implementat de AMD

Procesoarele de ultima generatie sunt multicore (in segmentul comercial, 2 pana la 4 core-uri) lucru ce influenteaza major puterea de procesare a acestuia.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este socketul procesorului. Socketul este platforma pe care procesor se aseaza si totodata interfata prin care acesta comunica cu restul sistemului. Inainte de a achizitiona un procesor sau o placa de baza este bine sa ne asiguram ca cele doua functioneaza pe acelasi socket si ca placa de baza accepta procesorul respectiv (chiar daca cele doua componente sunt compatibile din punct de vedere al socketului).

Citeste si

Upgrade laptop de la HDD la SSD

Upgrade laptop de la HDD la SSD

Cand te ajuta SSD-ul Se incarca greu Windows-ul si programele; Cand laptop-ul tau are un procesor de generatie mai veche si vrei sa ruleze decent Windows 10; Ai Windows 10 instalat; Cand dureaza mult pana se deschid programele; Ce se va schimba la laptop Windows-ul si programele ce pornesc odata cu acesta, se vor incarca [...]

Citeste mai departe

Portal Militari – Salut IT

Portal Militari – Salut IT

Portal Salut IT este primul centru drop off din București pentru calculatoare, laptop-uri si console PS4. Aici poți lăsa echipamentul la reparat dacă locația service-ului este prea departe de tine. Cum se procedează Vino cu echipamentul la centrul Drop Off si lasă-l in baza unui proces verbal de predare-primire; Următoarea zi, echipamentul tău va ajunge […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj