On-Screen Keyboard

Tastatura vizuala (On-Screen Keyboard – OSK) este o tastatura virtuala, ce apare pe ecran si poate fi utilizata pentru a efectua toate operatiunile disponibile in cazul unei tastaturi clasice.

Un computer, fie el laptop sau desktop, are nevoie de tastatura pentru a putea fi utilizat, mouse-ul nefiind suficient. Tabletele, spre exemplu, beneficiaza de o tastatura virtuala ce apare atunci cand este nevoie, asa cum se intampla si in cazul mesageriei.

Desi mai putin cunoscut acest fapt, exista mai multe tipuri de tastaturi fizice externe ce se pot asocia unui computer. Windows a inclus insa si un instrument de accesibilitate denumit Tastatura vizuala (OSK), instrument ce poate fi utilizat în locul unei tastaturi fizice, atat pentru a scrie text cat si pentru a deplasa cursorul pe ecran.

Tastatura vizuala este identica cu cea fizica in ceea ce priveste atat aspectul si dispunerea tastelor, cat si ca functionalitate. Ea poate fi accesata si manevrata cu ajutorul mouse-ului, a unor taste de pe tastatura fizica sau cu un joystick.

Pentru a porni aceasta tastatura virtuala trebuie accesat meniul de Start, apoi Setari, Accesibilitate si aici Tastatura vizuala sau varianta in limba engleza, On-Screen Keyboard.

Tastaura vizuala poate fi setata de aici, avand totodata si un buton special de Optiuni intregrat in ea. Dupa activare, tastatura va aparea pe ecran si poate fi trasa cu ajutorul mouse-ului oriunde pe ecran, sau poate fi mutata in partea de jus sau de jos a acestuia cu ajutorul unor taste speciale integrate.

Ca si functii suplimentare ce pot fi activate in cadrul acestei tastaturi virtuale amintim posibilitatea ca tastele sa produca un sunet sau sa se lumineze atunci cand sunt apasate, pentru a fi mai usor de urmarit tastarea efectiva. Apoi, tastaturii simple ii poate fi atasata si extensia numerica, regasita in general numai la tastaturile fizice externe, utilizate cu precadere la desktopuri.

Predictia de text este si ea importanta, insa trebuie retinut ca ea este valabila numai pentru 5 limbi: engleza, franceza, germana, italiana și spaniola. Aceasta functie actioneaza asemanator celei intalnite la telefoanele inteligente, care sugereaza cuvinte inainte ca acestea sa fie scrise complet. Pentru ca poate fi dificil sa scrii la o tastatura apasand fiecare tasta pe rand cu ajutorul mouse-ului, afisarea cuvintelor dupa ce au fost scrise doar cateva litere poate scuti mult timp si efort.

Tastatura vizuala integrata in sistemele de operare Windows este un element mai putin cunoscut, dar care poate fi salvator atunci cand, sa spunem, tastatura laptopului nu mai functioneaza corect sau cea de la desktop a suferit un accident.

Citeste si

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

Laptopurile sunt dispozitive portabile indispensabile în viața noastră cotidiană. Cu toate acestea, sunt susceptibile de a suferi unele probleme, iar una dintre cele mai frecvente este deteriorarea imaginii atunci când miști ecranul. În acest articol, vom explora posibilele cauze ale acestui fenomen și soluțiile disponibile în cazul în care întâmpinați o astfel de problemă. În […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj