placa video laptop

Cum arata chipul video de laptop? Cum se repara, cat costa, de ce se defecteaza?

Un laptop este format dintr-o placa de baza cu o serie de componente atasate si partea vizibila, adica carcasa cu tastatura si monitor.

De multe ori insa apar probleme in afisarea imaginilor pe ecran si multi considera ca este o problema cu display-ul. Adevarul este ca aceste erori de afisare se datoreaza placii video a laptopului.

Placa video de laptop reprezinta in majoritatea cazurilor un cip grafic lipit direct pe placa de baza. Acest cip grafic este lipit cu ajutorul unor mici bilute. Exista si modele mai noi de laptop la care placa video (procesorul grafic) poate fi integrata direct in procesor.

De ce se defecteaza placa video?

Cauzele defectiunilor aparute la placa video a unui laptop sunt, de cele mai multe ori, rezultatul supraincalzirii acestuia. Daca laptopul se încalzeste prea tare, procesorul grafic al placii video nu mai poate face contact cu placa de baza. Astfel, conexiunile existente intre placa de baza si procesorul video (GPU) al laptopului se dezlipesc, se pot chiar sparge sau din contra se lipesc între ele. O alta cauza a defectarii placii video poate fi reprezentata chiar de stricarea procesorului video (GPU) în sine, fie ca urmare a unei utilizari necorespunzatoare a laptopului (utilizarea laptopului fara o ventilatie corecta – pe o patura de exemplu sau pe picioare, necuratarea de praf periodica, etc.), fie pentru ca procesorul video si-a atins limita de viata.

Reparatia placii video a laptopului este o operatiune delicata si ea nu poate fi realizata decat intr-un service specializat. Aceasta operatiune presupune îndepartarea procesorului grafic de pe placa de baza si înlocuirea sau refacerea contactelor – reballing – si sudarea acestuia inapoi pe placa de baza.

Repararea placii video este complicata si presupune cunostinte avansate in domeniu si echipament special, astfel ca nu este indicat sa se incerce acasa sa se faca o interventie asupra cipului.

Intr-un service laptop reparatia placi video (reballing) poate costa intre 150 si 350 lei, fara a include si costul cipului propriu-zis. Acesta costa intre 200 si 300 de lei si va fi montat doar daca laptopul in sine merita reparat.

Un astfel de cip video este insa mai greu de procurat si, in functie de modelul laptopului si de vechimea lui, comandarea si aducerea lui poate dura si 21 – 45 zile.

Altfel spus, daca apar dungi pe display, daca in momentul pornirii laptopului toate semnalele pornesc dar nu se aprinde ecranul, daca imaginile sunt alb negru, intrerupte sau deplasate, atunci opriti laptopul si programati-va cu el la service.

Citeste si

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Pentru mulți dintre noi, productivitatea la birou sau acasă crește semnificativ atunci când folosim mai multe monitoare. Configurarea unui setup cu două sau mai multe monitoare poate îmbunătăți eficiența și poate oferi o experiență de lucru mai confortabilă și organizată. Iată cum poți configura mai multe monitoare pentru un calculator desktop și ce echipamente sunt […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj