Ce trebuie sa fac pentru a prelungi durata de viata a calculatorului?
Un computer, ca orice alt aparat electronic, este format din diverse componente care asigura functionarea optima si actioneaza impreuna ca un ansamblu.
Unele dintre aceste elemente sunt foarte sensibile, altele prezinta o rezistenta mai mare insa, daca o piesa se defecteaza, atunci intregul sistem este afectat. De aceea un calculator necesita o ingrijire atenta atat din punct de vedere fizic – a partii harware – cat si din punct de vedere software, al programelor si aplicatiilor utilizate.
Ce putem face pentru a prelungi viata unui computer?
Protejarea fata de factorii externi. Prin factorii externe ne referim la conditiile in care este pastrat si folosit respectivul dispozitiv. Praful reprezinta una dintre principalele cauze ale defectarii computerelor. Acesta patrunde in calculatoare, fie ca sunt laptopuri sau desktopuri, si se depune in strat fin pe toate componentele, in special pe cele care genereaza caldura in timpul utilizarii.
Caldura din incapere este un alt factor extern ce afecteaza functionarea computerului. Componentele interne ale computerului genereaza caldura in timpul functionarii si necesita racirea cu ajutorul ventilatorului. Daca in spatiul respectiv aerul are deja o temperatura mare sau nu intra suficient prin fantele speciale (daca acestea sunt acoperite sau obstructionate), atunci nici racirea nu se va face corect. Praful depus in timp nu permite nici el procesorului si celorlalte elemente sa se raceasca in mod corespunzator, temperatura interna creste si astfel piesele sunt suprasolicitate si se defecteaza.
Umiditatea excesiva poate duce la crearea de condens pe anumite componente interne si favorizeaza depunerea de praf, ducand la scurtcircuitarea sau erodarea unor circuite.
Computerul trebuie pastrat asadar intr-un mediu cat mai curat si uscat, ferit de umezeala si departe de surse de caldura.
Curatarea periodica. Utilizarea calculatorului intr-un mediu curat nu elimina nevoia de a fi curatat periodic de praf. Aceasta operatiune poate fi realizata acasa, cu ajutorul unui aspirator (in special in cazul laptopurilor), sau la un service de calculatoare. In acest fel se indeparteaza praful, scamele sau orice alte particule ce se depun in interior.
Asigurarea unei raciri corecte. Racirea unui computer este realizata cu ajutorul cooler-ului sau a ventilatorului intern. Daca acesta nu functioneaza la parametri optimi, atunci procesorul se va supraincalzi si, dincolo de erorile pe care le da in timpul utilizarii, se va deteriora mult mai repede, diminuandu-si astfel durata de viata. Ventilatoarele pot fi schimbate periodic in cazul desktopurilor, iar pentru laptopuri exista optiunea unui cooler extern, ce se aseaza sub dispozitiv.
Utilizare rationala. Daca nu ai programe ce trebuie sa ruleze 24h/24, atunci este bine sa opresti computerul atunci cand nu este folosit. In acest fel el se poate raci complet, isi poate curata registrii si, in plus, face si economie la energia electrica. Acele programe si aplicatii ce nu sunt necesare trebuie inchise, iar cele utilizate intens este bine sa fie actualizate, pentru ca versiunile mai noi au, in general, si un sistem de optimizare a resurselor folosite.