functia de narator din windows

Ce este Windows Narrator?

Windows Narrator sau simplu Narator este o aplicatie de citire a ecranului integrata in sistemul de operare Windows.

Aceasta este foarte utila pentru persoanele care au deficiente de vedere, dar si pentru cei ce au dificultati in a citi un text. De asemenea poate fi folosit pentru a citi texte intr-o limba straina, fiind mai usor sa intelegi si sa urmaresti astfel un text.

Aplicatia poate fi accesata din meniul de Start, din Setari si Accesibilitate. Aici este nevoie de cateva setari. Acesta poate fi setat sa porneasca in mod automat, daca se doreste acest lucru. Apoi, in Windows Creator se poate alege vocea preferata dintr-o lista de voci puse la dispozitie. De asemenea, vocea poate fi reglata pentru a avea o anumita viteza sau intensitate, dar si pauzele pentru intonatie. O alta setare permite selectarea detaliilor care se doreste a fi citite. Astfel, Naratorul poate fi setat sa citeasca tot continutul de pe o pagina, inclusiv textul de pe butoane, sau doar anumite fragmente de text.

In pachetul Windows Creator Naratorul este disponibil in foarte multe limbi, incluzand aici si limba romana, araba, daneza, japoneza, ebraica, hindi, tamil sau vietnameza, alaturi de cele de circulatie internationala.

Pentru nevazatori exista si o versiune ce permite utilizarea alfabetului Braille. Pentru asta utilizatorul trebuie sa descarce o aplicatie suplimentara, care sa includa acest pachet.

Exista mai multe moduri in care poate fi citit un text utilizand Naratorul. Cea mai simpla modalitate este utilizarea tastelelor sageti pentru a naviga prin text, atunci cand este vorba de un document deschis intr-o aplicatie de procesare cuvinte, cum ar fi Microsoft Word. O alta varianta este Modul de scanare pentru a citi un text. Acesta permite navigarea prin aplicatii, e-mail și pe orice pagina web folosind tastele sageti impreuna cu comenzi rapide uzuale de la tastatura, pentru a citi text și a trece direct la titluri, linkuri, tabele și repere.

Naratorul poate oferi diverse detalii despre felul in care textul este scris, precum numele si dimensiunea fontului, modul de aliniere a textului, despre culoarea obiectului și informatiile despre contur, spatierea paragrafului, marginea paginilor, efecte vizuale si altele. Toate aceste detalii pot fi identificate sau solicitate manual de catre utilizator prin utilizarea unor comenzi rapide realizate cu ajutorul tastelor.

Windows Narrator este un instrument deosebite de util pentru persoanele cu anumite dizabilitati, permitand o personalizare si o rafinare destul de mare a comenzilor.

Citeste si

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

De ce se strică imaginea la laptop când miști ecranul

Laptopurile sunt dispozitive portabile indispensabile în viața noastră cotidiană. Cu toate acestea, sunt susceptibile de a suferi unele probleme, iar una dintre cele mai frecvente este deteriorarea imaginii atunci când miști ecranul. În acest articol, vom explora posibilele cauze ale acestui fenomen și soluțiile disponibile în cazul în care întâmpinați o astfel de problemă. În […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj