Cateva cuvinte despre placa de baza
Ce este placa de baza? Placa de baza este platforma care sutine toate celelalte componente si care faciliteaza comunicarea si functionarea acestora. Reprezinta componenta centrala a unui calculator sau laptop si trebuie sa ii acordati atentie maxima la acizitionare deoarece trebuie sa fie compatibila cu toate celelalte componente pe care le aveti sau doriti a le achizitiona.
Placa de baza in relatie cu rocesorul: Placa de baza este dispusa cu uul sau doua socketuri de procesor (lacasul special unde se aseaza procesorul). Aceste socketuri sunt de mai multe feluri si pentru a functiona in tandem cu un procesor cele doua componente trebuie sa fie dispuse cu acelasi tip de socket. Spre exemplu daca doriti sa folositi o placa de baza cu un procesor Intel Core 2 Duo care este pe socket LGA775 este imperativ necesar ca si placa de baza sa fie dispusa cu acelasi socket LGA775.
Placa de baza in relatie cu memoria RAM: Placa de baza este dispusa cu sloturi pentru dimuri RAM. Acestea au evoluat ca atat ca tehnologie cat si ca forma fizica. Tipul de memorie DDR pe care placa de baza il suporta este mentionat atat de producator cat si de revanzatori si usor de identificat. Pe langa tipul de DDR (DDR1, DDR2 sau DDR3) este indicat sa va uitati si la frecventa acestuia de functionare deoarece paleta de frecvente este larga si a continuat sa se maresca (spre exemplu cautam o placa de baza DDR3 insa cea ce ne-a atras atentia sustine memorie RAM DDR3 pana la frecventa de 1066Mhz iar noi dorim sa punem dimuri de momorie DDR3 la frecventa de 1600Mhz). Un ultim aspect ar fi cantitatea de memorie pe care placa de baza o suporta (cati Gb de RAM accepta) in raport cu numarul de socketuri (daca avem deja patru dimuri de 512Mb RAM iar placa de baza sustine maxim 8Gb insa este dispusa cu doar doua socketuri nu vom putea monta tot RAM-ul).
Placa de baza in relatie cu placa video: Cand vine vorba de placa video, lucrurile sunt relativ simple, placa video este o entitate desine statatore ce are in comun cu placa de baza doar socketul. Asta inseamna ca placa video poate fi atat de puternica pe cat ne dorim sau permitem cu conditia ca socketul de pe placa de baza sa o sustina. Socketurile video mai vechi erau cele AGP care si ele au evoluat usor usor catre AGP 8x, acesta fiind cel mai de exceptie socket al clasei permitand latimi de banda video mult mai mari decat predecesoarele De actualitate este socketul PCI express cu care de altfel majoritatea placilor de baza sunt si dispuse. Tendinta este ascendenta si pe piata deja au aparul placi video ce necesita socket PCI express 3.0 insa aceastea se adreseaza cel putin deocamdata gamerilor infocati si asta probabil datorita preturilor deloc mici. Un ultim aspect dar nu mai putin important ar fi ca genratiile mai nou de placa de baza sunt dispuse cu mai multe sloturi video pentru a facilita accesul la tehnologiile SLI si CrossFire. Asta insemana ca permite utilizatorilor sa monteze mai multe placi video identice (in general doua) pentru a marii performantele acestora.
Placa de baza in relatie cu hard-disk-ul: La fel cum spuneam mai sus placa de baza comunica si manageriaza informata pusa la dispozitia sa de majoritatea componentelor, iar hard disk-ul (HDD) nu face diferenta. Uzual sunt doua lucruri de stiut despre compatibilitatea dintre placa de baza si hard disk si anume interfata acestuia in raport cu porturile placii de baza. Cele mai uzuale doua sunt intefetele PATA (folosesc ca si conectica cablul lat de tip panglica sau IDE) si Serial ATA sau SATA (care foloseste cablul cu mufa mica, plata). Placile de baza in general sunt dispuse cu ambele tipuri de porturi insa cele mai vechi ca generatie au decat porturi IDE iar cele mai nou au decat porturi SATA. Diferenta intre cele doua interfete este insasi viteza de transfer a datetelor iar aceasta influenteaza major viteze de functionare a calculatorului sau laptopului. Iterfata SATA permite viteze superioare interfetei IDE iar in ultima vreme s-a observat o evolutie a acesteia (SATA 2, SATA3) permitand viteze de transfer din ce in ce mai mari. Nu in ultimul rand ar trebuii sa amintim si despre RAID, functie pe care unele placi de baza o permit. RAID-ul este un sistem de „imperechere” a doua sau mai multe hard disk-uri, si are ca efect protejarea datelor de erori precum si viteze de acces superioare.
RAID 0 (data striping) – stocare intretesuta a datelor pe hard disk-uri diferite pentru a reduce latenta, si deci permite un acces mai rapid la date.
RAID 1 (data mirroring) – stocare redundanta a datelor pe hard disk-uri diferite in scopul protectiei datelor (la erori). De asemenea reduce timpul de acces la date pentru accesarile aleatorii.