Calculatorul merge greu? 9 metode ca sa mearga mai repede!
Cuprins articol
Calculatorul merge greu? 9 metode ca sa mearga mai repede!
Fie ca ai un calculator de gaming sau office, fiecare dintre noi la un moment dat ne lovim de problema ca acesta incepe sa se miste greu, sa se incarce lent paginile de internet cu toate ca internetul este de mare viteza.
Motivele pentru care calculatorul tau se misca incet fie ca ai windows 7, 8 sau 10 pot fi multiple si de mai multe tipuri (software sau hardware).
Am scris acest articol special pentru utilizatorii care au un calculator ce merge incet si nu stiu ce sa-i faca pentru a merge mai repede. Urmand sfaturile noastre de mai jos vei sti ce este de facut ca sa mearga calculatorul mai repede indiferent la ce il utilizezi (jocuri, multimedia, editare foto-video, navigare pe internet).
Inainte de a trece la partea practica, este necesar sa cunosti anumite notiuni in ceea ce tine de un calculator si ce il face pe acesta sa se miste incet:
- nu este recomandat sa instalezi Windows 10 pe un calculator care nu are cel putin 4gb ram DDR3 si un procesor Quad Core;
- hard disk-ul este cea mai importanta componenta direct raspunzatoare de problema calculatorului care se misca greu, degeaba calculatorul are procesor I7 si 4-8-16GB de ram, daca hard disk-ul este incet, tot calculatorul se va misca greu;
- este foarte important ca sistemul de operare sa fie curat, adica sa rulezi doar programe care iti sunt necesare, driverese sa fie corect instalate si optimizat din punct de vedere al programelor instalate;
Ce poti face sa mearga calculatorul mai repede cu Windows 7, 8 sau 10
Adauga memorie RAM
Inainte de a suplimenta memoria ram, trebuie sa vezi ce tip de memorie ram are calculatorul tau si ce capacitate maxima suporta.
Afla cata memorie ram ai in calculator:
- Click dreapta pe My Computer -> click pe Properties
- In fereastra ce s-a deschis ai sa vezi cateva specificatii despre calculator si anume modelul procesorului si cantitatea de memorie ram
Afla ce tip de memorie ram suporta PC-ul tau
Pentru a vedea ce cantitate de memorie ram si de ce tip (DDR2, DDR3, DDR4) suporta PC-ul tau, trebuie sa verifici specificatiile placii de baza. Acest lucru il poti verifica tastand direct pe google modelul placii de baza care se afla scris ori pe cutie ori direct inscriptionat pe placa de baza.
Daca ai scris modelul placii de baza pe google, de obicei printre primele rezultate o sa se afiseze site-ul producatorului, aici este cel mai recomandat sa intri pentru specificatiile exacte.
In exemplul de mai jos, modelul placii de baza este MSI B450-A PRO
Dupa cum se vede in poza, placa de baza are 4 sloturi de memorie ram, asta inseamna ca suporta o anumita cantitate de memorie ram impartita la 4. Placa suporta in total 64GB ram adica 64 / 4 = suporta maxim cate un modul de 16GB pe slot.
Upgrade la hard disk SSD
Cu siguranta daca calculatorul tau merge greu, trecerea de la hard disk-ul clasic la hard disk de tip SSD va fi cel mai bun upgrade pe care il poti aduce la calculator.
Ruland sistemul de operare de pe un hard disk SSD, acesta se va incarca in 10-20 de secunde in functie de procesor si memoria ram, aplicatiile se vor deschide aproape instant dupa ce ai dat click pe ele, practic calculatorul tau isi va tripla viteza de raspuns si acesta nu va mai merge greu niciodata.
Alege capacitatea SSD-ului
Alegerea capacitatii SSD-ului se face in functie de necesitati. Daca nu ai nevoie sa rulezi foarte multe programe ce ocupa spatiu, poti opta sa mergi pe varianta cu un SSD de 120GB maxim 240GB acestea fiind mai accesibile la pret (aproximativ 100-250 lei) iar pentru stocare jocuri, filme, poze, etc, poti pune in paralele un hard disk normal.
Alege tipu-ul SSD-ului
- slot S-ATA – acestea se conecteaza la calculator printr-un cablu de date S-ATA si o alimentare S-ATA din sursa, precum firele care intra in hard disk-ul clasic. Sunt cele mai accesibile la pret si se pot monta in orice carcasa de calculator (unele necesita un adaptor special pentru un montaj profesional) si au dimensiunea unui hard disk de laptop (2.5″)
- slot M.2 – aceste SSD-uri sunt de dimeniuni mai mici, seamana cu o placuta de memorie RAM si se pot monta doar pe placile de baza care au un slot special de M.2. Pentru a vedea daca placa ta de baza suporta SSD pe slot M.2, poti vedea specificatiile placii de baza direct pe site-ul producatorului, precum in clipul de mai jos.
Reinstalarea sistemului de operare
Daca calculatorul tau merge greu, abia incarca programele, paginile de internet se incarca si acestea foarte greu si nu sti ce sa faci ca sa mearga mai repede, cauza nu intotdeauna este una fizica (o componenta), este foarte posibil ca viteza mica de raspuns a calculatorului sa fie din cauza sistemului de operare foarte incarcat sau virusat iar in acest caz reinstalarea sistemului de operare este solutia.
In concluzie, daca din punct de vedere hardware calculatorul tau este in regula, ai verificat hard disk-ul, memoria ram, ai schimbat pasta termoconductoare de pe procesor si calculatorul tot greu se incarca, ia in considerare reinstalarea sistemului de operare.
- Cand sa instalezi Windows 7 sau 8.1 pe calculatorul tau: cand nu ai un SSD instalat, cand ai un procesor Dual Core, Core2Duo de generatie mai veche, 2-4GB RAM DDR2 sau DDR3;
- Cand sa instalezi Windows 10: cand procesorul calculatorului este minim I3-I5, ai un hard disk SSD si peste 4GB RAM DDR3
Optimizeaza sistemul de operare actual
Curatare registii
Curatarea registrilor presupune inlaturarea tuturor fisierelor nefolositoare ce exista in sistemul de operare si nu fac decat sa ocupe spatiu sau sa consume resurse inutil. Pentru a evita ingreunarea sistemului de operare si odata cu acesta tot calculatorul sa se miste greu, este foarte recomandat ca macar o data pe luna sa rulezi un program de curatare registrii si reparatie a acestora.
Acest lucru este foarte simplu de efectuat deoarece exista programe care printr-un click fac singure toata treaba, acestea fiind foarte usor de instalat si utilizat. Un program GRATUIT si care iti va curatat foarte bine registrii, iti recomandam CCleaner (click pentru descarcare) urmeaza pasii de mai jos pentru a te indruma prin procesul de instalare si rulare a programului.
Optimizeaza secventa de incarcare a Windows-ului
Atuni cand calculatorul porneste, odata cu sistemul de operare mai porneste si anumite programe, antivirusul, skype, messenger, driverul de imprimanta, etc. Daca calculatorul nu este foarte performant timpul de incarcare a acestor programe, de multe ori poate fi destul de mare, de aici apare problema cand dureaza foarte mult pornirea calculatorului.
Optimizarea secventei de pornire, presupune sa setam noi exact ce programe dorim sa porneasca odata cu deschiderea calculatorului, astfel miscorandu-se timpul de asteptare pana poate fi folosit la pornire.
Aceasta optimizare se poate face foarte simplu tot din programul de curatare registrii instalat mai sus (CCleaner), atentie insa, vom opri doar programele pe care le cunoastem sigur, in caz contrar oprirea unui serviciu necesar sistemului de operare poate cauza instabilitatea sau chiar defectarea acestuia.