Ai curatat laptop-ul de praf si nu mai porneste?
Cuprins articol
Am curățat laptopul și nu se mai deschide sau nu mai pornește
Conform studiilor, la nivel mondial, achiziția de PC-uri se află în cel de-al 7-lea an consecutiv de scădere, în 2018 s-au cumpărat cu 1.3% mai puține calculatoare de tip desktop față de 2017. Aceste statistici nu ocolesc nici România, și la noi se cumpără foarte multe laptopuri și din ce în ce mai puține calculatoare de birou (desktop PC-uri).
Din păcate, unul dintre principalele dezavantaje ale laptopurilor constă în simpla întreținere. Nu puțini sunt cei care au încercat să curețe un laptop de praf apoi au observat că acesta refuză pur și simplu să mai pornească. Dacă ai trecut și tu printr-un scenariu similar, dacă nici laptopul tău nu mai pornește după ce l-ai curățat de praf, stai pe-aproape, vei vedea în cele ce urmează cum trebuie curățate laptopurile astfel încât să nu fie probleme, ori dacă problemele apar, cam care ar putea să fie cauzele principale. Vei vedea și câteva posibile soluții pentru ele.
De ce trebuie curățate laptopurile de praf?
Laptopurile au nevoie de întreținere periodică. Ele trebuie curățate de praf întrucât răcirea lor funcționează în baza unui principiu destul de simplu: aerul cald din interior degajat de procesor si placa video, este scos de ventilatoare în exterior. Este logic faptul că acumulările de praf sunt ceva normal și este o chestiune de timp până când un laptop va înceta să mai funcționeze corect din pricina supraîncălzirii.
Îți dai seama de faptul că laptopul trebuie curățat de praf în momentul în care temperaturile de funcționare pentru procesor și/sau placa video depășesc cotele normale, iar laptopul începe să se restarteze singur sau sa se inchida. Restartarea sau inchiderea laptop-ului, sunt manifestari normale, aceste aparate sunt programate să se restarteze sau sa se inchida atunci când se supraîncălzesc, pentru a preveni distrugerea componentelor interne. Atunci când se acumulează prea mult praf în locurile în care aerul trebuie să intre sau să iasă din laptop, este clar că acesta începe să se supraîncălzească.
Când trebuie curățate laptopurile de praf ?
- Atunci când vedem primele semne de supraîncălzire pentru că un laptop care nu-și face răcirea bine își scurtează semnificativ durata de viață. Nu este indicat să așteptăm până când începe să se restarteze sau sa se inchida.
- La maxim 6 luni dacă laptopul cu pricina este folosit în exterior, să zicem că-l iei cu tine pe la prieteni, ori ești genul de persoană care se duce prin parcuri cu laptopul în ghiozdan, unde e mai multă liniște.
- La maxim 8-12 luni pentru orice laptop normal, care este folosit înăuntrul locuinței. Se recomandă așadar curățarea lui de praf măcar o dată pe an, poate și mai devreme dacă-l folosești în pat.
- După orice renovare. Pur și simplu cantitatea de praf care se degajă în întreaga casă în timpul unei renovări este impresionantă. După renovare, laptopul trebuie neapărat curățat de praf.
Care pot fi cauzele pentru care laptopul nu mai pornește după ce l-ai curățat
Dacă ai încercat să cureți laptopul de praf și ai observat că la final nu a mai pornit, trebuie să știi că pot exista câteva cauze principale. Unele dintre ele au soluții simple după cum vei vedea imediat, altele au soluții costisitoare.
- Scurt pe placa de bază. Poate ai atins cu un corp metalic vreo componentă, poate chiar placa de bază. Mulți oameni au prostul obicei să bage șurubelnița în locurile mai strâmte, pe unde mai văd praf acumulat, ori direct prin fantele de aerisire ale aparatului, fără să-i mai desfacă acele capace de service. Rezolvarea e destul de costisitoare: reparație sau înlocuire placa de bază.
- Memorii RAM deranjate. Sau așezate greșit. Înainte să cureți laptopul de praf, ai decis probabil să scoți din el toate componentele ușor accesibile precum memoriile RAM, SSD-ul, DVD-RW-ul, etc. Mare atenție la memoria RAM, dacă este greșit așezată pe sloturi, laptopul nu mai pornește. Aceste componente sunt foarte sensibile la contactul imperfect. Mare atenție și la compatibilitate, întrucât momentul în care se face curățarea laptopului de praf coincide de multe ori cu momentul în care se face și upgrade la componente.
- Conectori/panglici rupte. În special de la butonul POWER ori module care au legătură directă cu alimentarea. E destul de simplu să rupi ceva într-un laptop atunci când încerci să-l aspiri de exemplu. Poți să lovești cu aspiratorul fără să-ți dai seama. Dacă se întâmplă să fie cazul tău, cea mai simplă metodă de remediere este service-ul autorizat. Este singura metodă prin care poți să primești în primul rând o diagnosticare pentru că daunele produse unor componente cu care nu ești familiarizat sunt greu de văzut.
- Panglica LVDS. Dacă este desfăcută pentru curățare apoi introdusă invers, laptopul nu mai merge. Această panglică este cea care conectează display-ul la placa de bază și un contact imperfect poate să arda placa de baza. De asemenea, această panglică poate să mai facă probleme și dacă este murdară de praf ori oxidată. Ideal ar fi să ții minte foarte clar ce desfaci din laptop atunci când îl cureți, să știi să montezi înapoi.
- Șuruburi puse greșit. Este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face după ce defaci laptopul să-l cureți de praf apoi îl montezi înapoi. NU TOATE ȘURUBURILE DINTR-UN LAPTOP SUNT EGALE CA DIMENSIUNE. Unele sunt mai lungi, altele mai scurte. Dacă nu ții cont de acest aspect riști să perforezi placa de bază ori alte plăci din laptop care asigură buna lui funcționare. Ar trebui să-ți ordonezi foarte bine aceste șuruburi dacă te apuci să-l desfaci pentru a-l curăța de praf. Dacă străpungi placa de bază, ai nevoie de alta.
- L-ai curățat cu lichide. Spirt, acetonă, fel de fel de lichide care se evaporă și care mai sunt folosite în diverse operațiuni de curățare pentru componentele electronice. Ei bine, nu, combinația de lichide oricare ar fi ele și laptopuri nu are cum să facă bine. După ce se aspiră praful nu trebuie curățat cu niciun lichid placa de bază. Nici display-ul pe exterior, nici tastatura, nimic. Laptopurile sunt foarte sensibile la lichide.
Cum ar fi indicat să cureți laptopul de praf astfel încât să nu apară surprize după?
Cel mai indicat ar fi să duci laptopul la curățat la un service autorizat, mai ales dacă ești genul de persoană care nu a prea cochetat cu tehnologia. Nu este misiune imposibilă să cureți de praf un asemenea dispozitiv dar după cum poți vedea, sunt multe probleme care pot să apară, poți cauza multe stricăciuni fără să-ți dai seama. Dacă totuși decizi să încerci, ar fi bine să iei în calcul câteva sfaturi simple care deși ți se par logice, ai fi surprins să știi câtă lume uită de ele în momentul în care se apucă efectiv de treabă. Se pare că febra evenimentului îi face să uite de ele.
Scoate bateria de la laptop – dacă este posibil, bineînțeles. Dacă are baterie detașabilă, scoate-o înainte să te apuci. Dacă lași bateria în laptop riști să te trezești cu un scurt circuit pe la placa de bază, ori alte componente.
Nu deșuruba ce nu trebuie – nu desface altceva în afară de capacele de service. Dacă ai un laptop al cărui spate trebuie desfăcut în întregime pentru a putea fi curățat, mai bine îl duci la service.
Folosește un spray cu aer – se găsesc pe la toate hipermarketurile, la raioanele cu laptopuri. Deși nu sunt de cea mai bună calitate, mai bine folosești unul decât să riști să rupi ceva cu aspiratorul, decât să bagi șurubelnița prin diverse locașuri astfel încât să desprinzi praful acumulat. Un spray costă undeva la 20-25 de lei, nu e o pagubă.
Nu folosi lichide – după cum spuneam mai sus, umblă prin mirobolantul online fel de fel de idei, legate despre curățarea componentelor și aparatelor electronice cu anumite substanțe. Nu trebuie să folosești lichide nici măcar pentru a curăța tastatura. Nu te lua după toate zvonurile pe care le citești online sau le auzi printre prieteni.