Folosesti laptop-ul mult timp?

Sfaturi de intretinere a laptop-ului atunci cand este folosit un timp indelungat.

Nu trebuie sa uitam ca laptop-ul reprezinta pentru multi dintre noi instrumentul principal cu ajutorul caruia ne indeplinim majoritatea task-urilor profesionale ori ne relaxam ore in sir cu jocuri video.

Hai sa ne imaginam putin ce ar insemna ca laptop-ul sa se inchide dintr-o data si sa nu mai porneasca, ori sa nu mai intre in sistemul de operare, ori in timp ce lucrezi sau te joci sa se inchida/restarteze.

Ar fi foarte frustant nu?

Tu ca si utilizator de laptop, nu poti face foarte multe ca sa nu se strice, pana la urma este un echipament electronic alcatuit din mai multe componente. In cele mai multe cazuri, cand se strica, se strica.

Insa exista cateva aspecte importante pe care daca le cunosti si ti cont de ele, este foarte posibil sa eviti anumite defectiuni ce pot aparea din cauza utilizarii inadecvate.

Nu tine laptop-ul direct pe pat

Supraincalzirea este principala cauza pentru care se defecteaza placa de baza a unui laptop. Daca il ti pe pat, astupi principalele gauri de aerisire din carcasa ce sunt destinate ca aerul cald generat de procesor si placa video sa iasa afara.

Evita socurile, poarta-te getil cu el

Memoria interna de stocare a laptop-ului se numeste hard disk. Hard disk-urile sunt cele mai sensibile la socuri mecanice, oricat de mici sunt acestea.

Ai grija mai ales cand laptop-ul functioneaza, nu il tranti, zdruncina. Defectele cauzate de hard disk se manifesta prin coruperea sistemului de operare, pierderea datelor importante.

Ai grija la balamalele display-ului

Laptop-ul este format practic din doua parti. Partea de sus cu display-ul si partea de jos cu tastaura si placa de baza. Legatura dintre aceste doua parti se face prin doua balamale metalice insurubate in ambele parti de plastic.

Cu timpul, se intampla ca una dintre prinderile unei balamale din plastic sa se rupa atunci cand se forteaza prea tare dintr-o parte, ori laptop-ul este transportat tinut de ecran sau display-ul este deschis mai mult decat suporta (dat peste cap).

Cand ridici capacul laptop-ului, prinde de la jumatate astfel incat presiunea sa fie egala pe ambele balamale.

Nu tine tot timpul incarcatorul conectat

Daca bateria laptop-ului tau inca este intr-o stare de functionare buna, nu uita sa deconectezi incarcatorul din cand in cand (macar de 2-3 ori pe saptamana) si sa rulezi un ciclu descarcare – incarcare al acumulatorului.

Un ciclu descarcare-incarcare este cea mai buna operatiune ce o poti face pentru a intretine sanatatea celulelor din acumulator.

Nu tine tensionat firul incarcatorului atunci cand este introdus in laptop

Daca firul incarcatorului este tensionat atunci cand laptop-ul este tinut la incarcat, risti ca in timp sa slabesti contactele mufei de incarcare din laptop. Exista posibilitatea ca accidental sa lovesti firul incarcatorului iar acesta sa se smulga din mufa de incarcare.

Dezinfecteaza corect suprafata laptop-ului

90% dintre tastaturile defecte ce ne ajung in service, s-au defectat din cauza lichidelor. Prin urmare, atunci cand stergi suprafata laptop-ului, nu pulveriza lichid direct pe acesta, in schimb pulverizeaza pe o carpa fina de bumbac dupa care cu aceasta sterge laptop-ul.

Ruleaza un program de curatare a registrilor

Un program de curatare a registilor va curata sistemul de operare de fisiere ce ocupa spatiu ori utilizeaza memorie fara ca acestea sa-ti fie de folos.

Un program GRATUIT si usor de utilizat iti recomandam CCleaner pe care il poti descarca accesand acest link.

In acest video iti prezentam instructiunile de instalare a programului si utilizare.

Evita supraincalzirea laptop-ului

Daca au trecut 6-8 luni de cand nu a mai fost curatat de praf si ii s-a schimbat pasta termoconductoare de la procesor si placa video, iti recomandam sa apelezi la un service de laptop-uri specializat pentru o curatare generala.

Supraincalzirea reprezinta principalul factor pentru care placa de baza a laptop-ului se defecteaza.

 

 

Citeste si

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Pentru mulți dintre noi, productivitatea la birou sau acasă crește semnificativ atunci când folosim mai multe monitoare. Configurarea unui setup cu două sau mai multe monitoare poate îmbunătăți eficiența și poate oferi o experiență de lucru mai confortabilă și organizată. Iată cum poți configura mai multe monitoare pentru un calculator desktop și ce echipamente sunt […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj