Se deschid greu paginile de internet?

Tot ce trebuie sa stii despre plugin-urile de browser.


Un plugin pentru browser, este un program ce se instaleaza aditional pentru a extinde functionalitatiile browser-ului (Chrome, Mozilla, Opera, etc). Majoritatea plugin-urilor au tendinta de obicei sa se instaleze impreuna cu diverse toolbar-uri sau asistenti de navigare.

Cei care au instalat un plugin, vor obsera ca in browser-ul de internet au aparut deodata si diverse butoane, functii, link-uri, popup-uri. Unele plugin-uri pot fi invizibile pentru utilizator, aceastea ruland in background.

Plugin-urile de browser, se impart in doua categorii: plugin-uri daunatoare si plugin-uri legitime. 

Plugin-urile daunatoare pot fi comparate cu programele de spionare (spyware), adware sau browser hijackers. Aceste plugin-uri daunatoare de cele mai multe ori se instaleaza fara ca utilizatorul sa stie deoarece se ascund in diverse aplicatii legitime, reusind astfel sa pacaleasca programul anti-virus pentru ca ele sa ramana active in sistem.

Plugin-urile legitime pe langa faptul ca sunt complet inofensive, acestea sunt si foarte utile. Cateva exemple de plugin-uri legitime ar fi: Adobe Flash Player, Google toolbar, Adobe Acrobat Reader, etc.

Diferenta dintre plugin-uri legitime si plugin-uri daunatoare

Plugin-urile legitime iti instaleaza exact functionalitatea de care ai nevoie astfel incat sa-ti imbunatateasca experienta folosind browser-ul de internet (chrome, mozilla, opera, etc).

In schimb, plugin-urile daunatoare se pot manifesta in multe feluri astfel incat sa dauneze functionalitatea browser-ului de internet, astfel aparand probleme la incarcarea paginilor web.

Cum se pot manifesta plugin-urile daunatoare:

  • Pe langa plugin-ul dorit, se vor instala si alte plugin-uri, insotite de diverse toolbar-uri care iti vor aparea in partea de sus a browser-ului,
  • Ti se va schimba fara consimtamantul tau pagina de pornire a browser-ului. De exemplu: daca pana acum, cand deschideai Chrome-ul iti aparea prima pagina Google, acum se deschide cu totul o alta pagina,
  • Vor aparea diverse butoane in partea de sus a browser-ului ce te trimit pe site-uri necunoscute,
  • In timpul navigarii pe intenet, iti vor aparea abuziv poze cu reclame la diverse produse sau servicii,
  • In timpul navigarii pe internet se vor deschide si alte ferestre (pop-up) cu diverse site-uri pe care nu le doresti si pe care nici macar nu le-ai accesat,
  • Colecteaza date despre tine. In timp ce navighezi pe internet, plugin-ul malitios colecteaza date despre tine precum istoricul de navigare, ce interese ai atunci cand navighezi pe internet si orice alte activitati si le trimite catre un server.
  • Afecteaza viteza de incarcare a paginilor de internet. In cele mai multe cazuri, cand este vorba ca paginile de internet se incarca greu, motivul pentru aceasta incetinire subita a browser-ului, sunt plugin-urile daunatoare.

Toate acestea fiind insumate, comportamentul cel mai des intalnit al unui plugin malitios este dat de faptul ca ingreuneaza navigarea pe internet a utilizatorului. Acest lucru il face prin redirectionarea automata catre diverse site-uri necunoscute, afisarea unui numar mare de imagini in scop comercial, blocheaza accesul la anumite site-uri si asa mai departe, reduce considerabil viteza de incarcare a site-urilor.

Anumite plugin-uri malitioase, pot afecta stabilitatea intregului sistem de operare si mai ales a browser-ului de internet prin aparitia diverselor erori la incarcarea paginii, inghetarea browser-ului si incarcarea greoaie a paginilor de internet.

Plugin-urile daunatoare pot afecta browsere de internet precum: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari.

Modalitati prin care poti instala accidental un plugin malitios

Plugin-urile malitioase de browser, nu se reaspandesc precum virusii. Aceasta nu au nevoie de un cal troian pentru a se infiltra in sistemul tau, aceastea de obicei apar subit in urma unor greseli majore ale utilizatorilor de internet.

  • Ai intrat pe un site si iti apare o reclama precum ca esti expus unui mare atac cibernetic si pentru a evita acest lucru, trebuie sa dai click acolo, sa descarci programul respectiv si astfel vei fi in siguranta. (recomandare – nici macar nu da click pe reclama),
  • Ai intrat pe un site si iti apare o reclama cu un program care daca il instalezi o sa-ti mareasca de 10 ori viteza de incarcare, o sa-ti curete toate fisierele inutile din calculator, etc. (recomandare – nici macare nu da click pe reclama),
  • Instalarea unui program doar apasand Next -> Next -> Next -> Next pana cand acesta s-a instalat. Anumite plugin-uri se instaleaza odata cu instalarea anumitor programe. De aceea, recomandat este ca atunci cand instalezi un program sa selectezi optiunea „Advanced install” si sa debifezi orice ti se pare suspect,
  • Anumite plugin-uri malitioase se instaleaza prin intermediul browser-ului Internet Explorer acesta avand slabiciuni pe partea de ActivX. (recomandare – nu folosii Internet Explorer).

Cum poti elimina plugin-urile malitioase din calculator

De cele mai multe ori, dezinstalarea manuala nu va functiona. De aceea iti recomandam sa folosesti programe special concepute pentru a detecta si indeparta astfel de infectii.

Iata o lista a celor mai eficiente programe de tip anti-spyware:

Sunt cazuri in care nici cu ajutorul acestor programe de tip AntiMalware problema nu se rezolva in totalitate. In acest caz, este necesar eliminarea fisierelor malitioase manual din sistemul de operare. Aceasta operatiune presupune cunstiinte avansat ale sistemului de operare pentru a evita coruperea intregului sistem de operare. Daca te afli intr-o astfel de situatie poti oricand sa apelezi la un service IT care te va ajuta in rezolvarea acestei probleme.

Citeste si

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Cum poti conecta mai multe monitoare la calculator

Pentru mulți dintre noi, productivitatea la birou sau acasă crește semnificativ atunci când folosim mai multe monitoare. Configurarea unui setup cu două sau mai multe monitoare poate îmbunătăți eficiența și poate oferi o experiență de lucru mai confortabilă și organizată. Iată cum poți configura mai multe monitoare pentru un calculator desktop și ce echipamente sunt […]

Citeste mai departe

Informatii

Intrebari frecvente

Informeaza-te inainte de a veni la service. Vezi raspunsurile la cel mai des intalnite intrebari din partea clientilor.

Vezi intrebarile frecvente ▶

Toate preturile

Lista cu preturi pentru cele mai comune echipamente. Unele servicii nu pot avea pret fix si variaza in functie de tipul echipamentului.

Consulta lista de preturi ▶

Vrei sa afli mai multe?

Scrie-ne un mesaj