Mentenanta periodica

Curatare laptop de praf


Nu astepta sa se strice, ia masuri preventive

Cand este necesara curatarea de praf a laptop-ului

Cand nu a fost curatat de cel putin 8 luni
Curatarea laptop-ului periodica se face precum la masina schimbul de ulei. Schimbati uleiul si filtrele pentru a nu se defecta o alta piesa a masinii, asa si curatarea laptop-ului, se curata si se schimba pastele termoconductoare pentru a nu se defecta placa video si alte componente. Dupa cateva luni de utilizare praful se depunde inapoi pe radiator iar pasta termoconductoare isi pierde din proprietati si se intareste.
Cand se invarte ventilatorul la turatie maxima
Ventilatorul laptop-ului porneste in turatie maxima atunci cand temperatura procesorului sau a cipului video incepe sa creasca. Ventilatorul porneste in turatie mare pentru a sufla cat mai mult aer cald afara. Daca pe la grilajul ventilatorului de racire a laptop-ului in loc sa iasa aer cald, iese aer rece, inseamna ca aveti o problema cu radiatorul.
Cand laptop-ul se inchide brusc
Daca laptop-ul se inchide dupa cateve minute de utilizare din cauza supraincalzirii, inseamna ca sistemul de racire (ventilatorul si radiatorul) nu mai poate raci suficient cipul video sau procesorul. Faptul ca se inchide este un sistem de protectie cand se ajunge la o temperatura critica, altfel cipul video ori procesorul s-ar putea arde. Principalele cauze pentru care sistemul de racire nu mai poate mentine o temperatura optima de functionare sunt praful si pasta termoconductoare.
Dupa ce a iesit din garantie
Este valabil pentru laptop-urile oarecum noi (cel mult 2 ani). Laptop-urile sunt concepute din ce in ce mai slab pe partea de racire iar dupa 2 ani de utilizare, in acesta s-a strans suficient praf iar pasta termoconductoare de pe procesor si placa video este fosilata. Pentru a evita ca laptop-ului sa-i apara o problema de procesor ori placa video, este recomandata mentenanta acestuia.
Daca folositi laptop-ul pentru gaming
Observati ca atunci cand rulati un joc pe laptop, acesta se supraincalzeste mai tare si ventilatorul se invarte incontinuu, asta inseamna ca, cipul video si procesorul sunt suprasolicitate iar o racire ineficienta va duce la defectarea uneia dintre aceste componente.

Procedura de lucru in service

 
 • Termenul de curatare este intre 3-24 ore (in functie de cat de aglomerat este service-ul).
 • Mentenanta completa a laptop-ului inseamna: curatare de praf, recalibrare ventilator daca este posibil, reconditionare heatsink, inlocuire pasta termoconductoare dupa procesor si cip-ul video, cosmetizare carcasa si ecran la exterior.

Curata singur laptop-ul de praf


Pasul 1 - Suflarea completa de praf
Pentru a curata laptop-ul complet de praf, acesta este posibil sa trebuiasca sa-l dezmembrati complet. Daca nu ati mai facut asta niciodata, aveti grija Curatare laptop de prafca nu este foarte usor de demontati si montati inapoi intreg laptop-ul.
De ce anume trebuie sa tineti cont cand dezmembrati laptop-ul:
 • desfaceti toate suruburile inainte;
 • scoateti bateria, unitatea optica, card-uri;
 • nu toate suruburile sunt de aceeasi dimensiune, tineti minte pe fiecare in parte de unde l-ati scos;
 • daca un element al carcasei nu iese, verificati bine inainte sa trageti de acesta daca mai are vreun surub prins;
 • atentie cand conectati panglica (lvds-ul) display-ului inapoi in placa de baza, aceasta trebuie sa fie conectata perfect in mufa;
 • nu trageti de firele care sunt conectate in diferite mufe pe placa de baza, mufele trebuiesc desfacute, toate mufele au un sistem de prindere a firelor in placa de baza.
Pasul 2 - Reconditionarea heatsink-ului si a ventilatorului
reconditionare-radiator-laptop-curatare-laptopProcesul de curatare profesionala a laptop-ului nu presupune doar suflarea prafului, un pas foarte important este reconditionarea radiatorului si a ventilatorului.
Radiatorul (heatsink) are forma unei tevi de cupru care are rolul de a transfera caldura emisa de procesor si placa video catre ventilator, ca acesta sa sufle aerul cald afara din laptop.

    De ce trebuie reconditionat radiatorul (heatsink-ul) si ventilatorul:
 • Din cauza temperaturii, cu timpul pe anumite portiuni ale radiatorului care pica direct pe procesor sau cip video se formeaza o pasla de uzura. Daca acea pasla nu este curatata, transferul termic al radiatorului nu este la fel de eficient. Pentru a indeparta acea pasla de uzura aceasta trebuie slefuita foarte atent, astfel incat sa nu afecteze materialul din care este compus heatsink-ul.
 • Praful care intra si se depune in ventilatorul laptop-ului cu timpul, acestuia i se miscoreaza viteza de rotatie si devine galagios. La majoritatea ventilatoarelor exista posibilitatea de reconditionare. Pentru a le reconditiona acestea trebuiesc desfacute si curatate foarte bine pe interior. Dupa ce a fost curatat ventilatorul, se aplica ulei special pentru mecanisme fine care sa nu-i ingreuneze viteza de rotatie. Daca includeti in procesul de curatare si reconditionarea ventilatorului, nu veti fi nevoit sa-l schimbati din cauza ca acesta s-a blocat ori ca este foarte galagios.
Pasul 3 - Inlocuirea pastei termoconductoare
Pasta termoconductoare este vitala pentru eficienta termica dintre radiator (heatsink) si procesor sau placa video. Pasta termoconductoare trebuie saschimbat-pasta-termoconductoare-laptop fie o pasta de calitate, nu orice pasta este buna pentru laptop-uri. Diferenta dintre eficienta de transfer termic a pastei poate fi chiar si de 10 grade pe plus. Asta inseamna ca placa video in loc sa lucreze la temperatura de 70 grade cand va jucati, va lucra la 80 grade, aceasta diferenta putand insemna dezlipirea cip-ului grafic de pe placa de baza.

Ce trebuie sa stii cand schimbi pasta termoconductoare:
 • Alege o pasta termconductoare de calitate si testata pe alte laptop-uri. Daca nu stii care pasta este buna, cauta parerile altora pe internet, forum-uri de specialite, etc.
 • Cand aplici pasta pe procesor sau placa video, nu pune foarte multa, aplica atata pasta cat sa se formeze o pelicula subtire pe intreaga suprafata a cip-ului (mai multa pasta termoconductoare aplicata, NU inseamna ca transferul termic este mai eficient).
Pasul 4 - Testarea temperaturilor dupa finalizare
temperaturi-optime-laptopDupa ce laptop-ul a fost curatat de praf, s-a inlocuit pasta termoconductoare, s-a reconditionat radiatorul (heatsink-ul) si ventilatorul, urmatorul pas foarte important este testarea temperaturilor.

De ce trebuie testata temperatura dupa ce laptop-ul a fost curatat:
 • Exista riscul sa uitati sa conectati ventilatorul ori sa strangeti bine suruburile de la radiator, ori nu ati aplicat pasta termoconductoare corespunzator.
 • Testarea temperaturilor se face in full load, adica se suprasolicita laptop-ul la maxim pentru a vedea temperatura maxima la care ajunge si daca ramane stabila, indiferent cat timp este suprasolicitat.

Cum vezi temperatura si cum testezi:
 • Pentru a vedea temperatura este necesar sa instalati un soft de monitorizare. Exista multe softuri gratuite de monitorizare a temperaturilor pe care le gasiti pe internet. Soft-ul pe care vi-l recomandam se numeste SpeedFan si i-l puteti descarca de pe internet daca scrieti pe Google numele programului.
 • Ca sa testati laptop-ul puteti deschide un film full hd 1080px de pe Youtube sau un joc care are detalii complexe si cu programul de monitorizare a temperaturilor pornit, vedeti in cate grade se urca procesorul si placa video.